Раздор в кабинета по отношение на Русия

В кабинета „Борисов 2” има лек раздор между отделните членове, поне що се касае до отношенията на България към Русия. Това стана ясно от изказванията на двама министри днес. От една страна вицепремиерът Томислав Дончев се обявява за затопляне на отношенията с руснаците. От друга пък първият ни дипломат Даниел Митов настоява европейските санкции срещу Русия да останат и България да подкрепи това решение.

„Чисто икономически на първо място и принципно политически, е редно да работим за по-добри отношения с Русия”, каза Дончев по време на парламентарния контрол, предаде БГНЕС. Думите му идват в отговор на въпрос на какво основание България е решила да не подкрепя вдигане на санкции срещу Русия и това официална позиция на правителството ли е.

Задаването му пък е свързано с изказване на Митов от сутринта. Пред Reuters той обяви, че България няма да подкрепи свалянето на европейските санкции срещу Русия. Като причина той изтъква, че изтъква, че Москва не е зачела международните закони по отношение на кризата в Украйна. „Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите”, казва още Митов.

От своя страна Томислав Дончев обясни, че не е чул изказването на Митов и не знае дали не е реплика, извадена от контекста или е категорично отказването с претенцията, че е позиция на правителството. „Не си спомням в Министерски съвет или Съветът по европейските въпроси да са взимали някакво подобно решение. Напълно е възможно да е отговор на журналистически въпрос. Не ме вкарвайте в ролята на тълкувател на думите на външния министър, какъвто не съм”, помоли Дончев.

Той призна, че безспорно България търпи загуби заради санкциите срещу Русия, за земеделието и други сектори на икономиката. „Освен това нагнетяват и усложняват отношенията между ЕС и Русия, което в ситуация на регионална несигурност не носи допълнителни ползи. Чисто икономически на първо място и принципно политически е редно да работим за по-добри отношения с Русия”, каза още Томислав Дончев.

Източник: http://inews.bg