Донецк се готви за отбрана

Опълченците от самоправъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) ще започнат партизанска война в Донецк срещу украинската армия. Това съобщи лидерът на движение „Новорусия” Павел Губаров по време на митинг в Донецк, предаде РИА Новости.

„Нашият многомилионнен град ще бъде атакуван, но силите на опълчението ще дадат отпор. Ние ще устроим партизанска война и ще защитим всеки периметър от града”, съобщи Губарев.

Той отбеляза също, че подкрепя решението на лидера на въоръжените формирования на ДНР Игор Стрелков за пренасяне на основните сили на опълчението в Донецк.

Губарев съобщи за загубите сред опълченците по време на отстъплението от Славянск. Според него, краят на колоната от опълченци е попаднал под артилерийски обстрел, в резултат на което са били убити няколко танкиста, участващи в маневрите. Точни данни за броя на загиналите към момента не се съобщават.

В неделя украинската армия взе под контрол четири града в Донецка област: Славянск, Краматорск, Константиновка и Дружовка. Опълченците, които контролираха градовете по-рано, се преместиха в Донецк.

Киев обеща да не бомбардира Донецк и Луганск, като обяви, че ще използва спецназ за борбата с опълченците в големите градове. От Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна също съобщиха за намеренията си да блокират Донецк и Луганск. По този начин властите разчитат да принудят опълченците да се предадат.

През изминалата нощ украинските военни обстреляха покрайнините на Луганск. В Краснодон украинската артилерия разруши църква, построена в памет на 80-те  миньора, загинали по време на взрив в мината Бараков на 11 март 2000 г.

В Селидово очевидци съобщават, че „украинската войска разстрелва собствените си войници, отказали да участват в силовата операция”. Донаборниците отказват да воюват и правят опити за бягство от района на бойните действия. Те обаче биват намерени и разстрелвани. Местните жители са в шок от случващото се.