Донецк под обстрел – Киев обменя военни срещу мирни граждани

Най-малко 6 мирни жители и трима опълченеца са загинали, а още 18 души са били ранени в резултат на мощен обстрел на Донецк от украински военни, предаде Интерфакс, позовавайки се на ръководството на ДНР.

Част от районите на града са без електричество след попадане на снаряди на територията на завод „Точмаш“. Там са разрушени две трансформаторни станции. Общо през последното денонощие по данни на самоотбраната на ДНР, украинската армия е нарушила режима на прекратяване на огъня 15 пъти. Основните удари са били насочени главно към близките на донецкото летище населени пунктове.

Вече две денонощия опълченците се опитват да освободят територията на летището на Донецк, но ожесточените битки продължават и досега.

Освен това, правителствените войски нанесли артилерийски обстрели на 9 населени пункта на Донецка народна република.

Същевременно опълченците и украинските военни са направили размяна на пленени, като ДНР предаде 30 души, а представителите на Киев 60. По-рано бе достигната договореност за размяна на пленени във формат “30 на 30“, но Киев предложи да предаде 30 души в повече от уговореното. Сред пленените са опозиционери, които не са воювали в опълчението, но активно участвали преди месеци в митингите срещу киевските власти в различните градове на Украйна. Сред освободените пленени има много обикновени граждански лица, които по данни на силите за самоотбрана на ДНР, специално са подбирани за да бъдат обменени срещу украински военни. Сред освободените от украинската страна се оказал и народният кмет на град Николаев, Дмитрий Никонов.Това е първият случай, когато украинските военни предават повече хора, отколкото опълченците.

Тази размяна е пета поред. Предишните четири са били във форматите: 37 на 37, 70 на 70, 38 на 38 и 28 на 28 души.