Донецк е под обстрел

Вицепремиерът на Донецка Народна Република Андрей Пургин съобщи, че украинската армия продължава да обстрелва с артилерия Донецк от района на Авдеевка и Песок, съобщи «Русская весна».

«Обстрелват Донецк от Авдеевка и Песок с едрокалибрена артилерия. Основната задача на опълчението в момента е да отблъсне украинските части на разстояние, което да не позволява обстрелване на града с артилерия. Все още опълченците са принудени да водят боеве в района на донецкото летище, за да бъде предотвратено повторно проникване на украинските подразделения на територията на летището. То е много удобно място за украинските части за обстрелване на столицата на ДНР. Там има две големи писти с дължина от 4 километра», поясни ситуацията Пургин.

«На 1 октомври в ДНР започна учебната година, но въпреки това украинските военни обстреляха града. Тогава само за един ден бяха убити 26 души, а около 60 бяха ранени. Снаряди удариха училище, спирка, пазар и т. н. През следващите дни обстрелите продължиха. На 8 октомври украински снаряди улучиха железопътната гара, в резултат на което като минимум загинаха 2 души и около 10 бяха ранени. Споразумението за прекратяване на огъня между Киев и опълченците се спазва частично, то е много крехко. Украинците говорят много за пред Запада, в това число говорят и за примирието, но всъщност това са само приказки, защото реално обстрелите от тяхна страна продължават. Между нас няма никакви буферни зони», категоричен е Андрей Пургин.

Донецк е под обстрел  1

Донецк е под обстрел  2