Донбас няма да участва в президентските избори в Украйна

Ръководството на Донецката народна република планира провеждането на референдум, който да се проведе едновременно и в Луганска област в Украйна, предаде РИА Новости.

Председателят на президиума на Донецката народна република Денис Пушилин отбеляза, че референдумът ще се проведе не по-късно от 11 май, като въпросът към гласуващите ще бъде формулиран така: „Подкрепяте ли държавната независимост на Донецка народна република?”.

Според Пушилин, суверенитетът на Донецка народна република ще й даде правото да всъпи във федеративни или конфедеративни отношения с която и да е държава, независимо от географското положение, и правото да остане независима.

„Що се отнася до президентските избори – разбира се, ние ще ги игнорираме. Как можем да участваме в изборите, които се провеждат фактически от нашите съседи, а не у нас? Това е неправилно, тъй като в днешната ситуация е невъзможно избирането на президент, който да удовлетвори исканията и на западната, и на източната част от страната”, обясни Пушилин.