Донбас не послуша съвета на Владимир Путин

Инициаторите на референдума в Донецката и Луганската области не послушаха съвета на Владимир Путин да отложат гласуването, коментира руският в. „Независимая газета”. В резултат на това решение цялата идея може да се превърне в един фарс.
Украинското правителство и Западът изцяло отказаха да признаят референдума, тъй като той е в противоречие с украинското законодателство. Въпросите, свързани с териториалното устройство, могат да се уреждат само на национален, а не на регионален референдум.
Политологът Игор Семиволос коментира, че в Донбас няма да го има кримският сценарий и това става видно от начина, по който се проведе така нареченият референдум на 11 май. Експертът отбелязва, че организаторите са били принудени да използват остарели избирателни списъци, а участъците за гласуването са били подготвяни под дулото на пистолети в нощта на 11 май. За „бюлетини” бяха определени ксерокопирани листове хартия без никаква защита.
„За спазване на процедурите не може и да става въпрос. Не се осъществи дори нормално проучване на общественото мнение, да не говорим за референдум. За какво изразяване на мнението на хората може да говорим, при положение, че те са били откарвани до избирателните секции под заплаха за уволняване от работа или физическо насилие? В понеделник ще чуете съвсем различни данни. И ще започне политическа спекулация“, заключава Семиволос.