България не се е отказвала от Южния поток, но за съжаление трябва да се съобразява с Брюксел

Енергийният министър Теменужка Петкова и председателят на работодателската организация КРИБ Кирил Домусчиев откриха в коментарите на руския президент Путин знак, че Русия е смекчила позицията си към България и изразиха съжаление, че страната трябва да се съобразява с Брюксел за „Южен поток“, пише в. Медиапул.

България не се е отказвала от „Южен поток“, а нашите отношения с Русия са традиционно добри, каза пред журналисти Теменужка Петкова по време на пресконференция във вторник, посветена на Деня на Миньора.

Още от самото начало заявихме, че „Южен поток“ е много важен проект за България, който ще доведе до диверсификация на маршрутите на природен газ, но трябва да се случи съгласно европейското законодателство. България не се е отказвала от този проект, подчерта отново енергийният министър.

„Радвам се, че Русия смекчава позицията си към България“, каза на същата пресконференция председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, като коментира изказване на президента на Русия Владимир Путин в Крим, че Русия не е скъсала с България, въпреки че е страна член на НАТО.

Тръбите за „Южен поток“ са на пристанището в Бургас и това трябва да говори красноречиво, че те няма да отидат другаде, каза той. Дали ще са за „Южен поток“, за „Турски поток“ или за някой друг проект, тези тръби ще бъдат използвани и ще има някаква полза за България, подчерта Домусчиев, чиято компания държи концесията на пристанище Бургас.