Долна Австрия подкрепя отмяната на санкциите срещу Русия

Австрийските политици считат Русия за важен партньор и настояват за изграждане на добри отношения с Москва, съобщава телевизия ORF, цитирана от RT.

Според политиците в Австрия ограничителните мерки са нецелесъобразни и вредни, тъй като от тях са пострадали местните производители. Австрийските държавни дейци виждат в Русия важен партньор, с който трябва да се градят добри отношения, отбелязва телевизията.

За Долна Австрия Русия е един от най-големите пазари. Въпреки това, ситуацията се усложнява заради санкциите на ЕС срещу РФ, в следствие на които износът от Долна Австрия за Русия се е съкратил с една четвърт.

„Последните две години показаха, че санкциите всъщност не доведоха до желания резултат. Напротив, за съжаление, те нанесоха значителен удар по селскостопанския сектор. Затова се надявам, че след изтичането на срока им в края на юни, ние ще можем да постигнем споразумение за партньорство с Русия“, заяви Петра Богуслав, член на местния икономически съвет.

Към настоящия момент е очевидно, че икономическите санкции се оказаха контрапродуктивни и за двете страни. Очаква се, че след отмяната на санкциите обема на търговията между Долна Австрия и Русия ще се увеличи с € 250 млн. до € 500 млн.

„Смятам, че Долна Австрия има много добра репутация, тъй като правителството на Русия подкрепя компании работещи тук. Даже самия факт на пристигането на руска делегация доказва, че Русия е заинтересувана в сътрудничество с Долна Австрия“, каза Ханс Пенц, председател на местния законодателен орган.

Това не е първият случай, когато европейски политици и представители на бизнеса призовават за отмяна на санкциите срещу Русия.