Долгов: „Международна амнистия“ потвърди престъпленията на батальона „Айдар“

Докладът на правозащитната организация «Международна амнистия» потвърждава масовите престъпления на украинския батальон «Айдар» в Луганска област, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на упълномощеният на МВнР на Русия по правата на човека, демокрацията и приоритета на правото Константин Долгов.

„Посочения проект потвърждава за масовите престъпления на батальона, включително военни, извършвани рутинно и при поощряване от страна на правоохранителните органи на Украйна, от ръководството и членовете на батальона „Айдар”. „Международната амнистия” посочва само някои от тези престъпления: отвличане на хора, незаконни арести, побой, изнудване, в това число искане на откуп за освобождаване на заловени украинци, банални грабежи. В доклада се констатира справедливо, че въпреки рекламирането на батальона като патриотически образ на Украйна от страна на Киев и западната пропаганда, сред жителите на украинските региони „Айдар” е спечелил лоша слава заради престъпленията, жестокостите и открития си бандитизъм”, поясни руският дипломат.

„Русия многократно е призовавала авторитетните международни правозащитни организации, в това число и „Международна амнистия” да обърнат повече внимание на мащабните и реалните нарушения на правата на човека по време на така наречената „антитерористична операция” в югоизточна Украйна. Надяваме се, че докладът за престъпленията на „Айдар” ще помогне за развиване на усилията в тази област, защото зверствата на батальона са само част от общата основа на зловещите престъпления на киевските войски”, подчерта Долгов.

„Към тези престъпления се отнася и кървавата баня в Одеса на 2 май. Ето защо те трябва да бъдат обективно разследвани под ефективен международен контрол, а виновните да понесат отговорност за извършените деяния”, заяви в заключение Константин Долгов.