Доктор Лиза: в Донецк през последния месец от глад са починали 24 души

През последния месец в Донецк от глад са починали 24 души, а в резултат на взривове са били ранени около 30 деца, предаде РИА Новости, позовавайки се на заявлението на Елизавета Глинка (член на Съвета при президента на РФ по развитието на гражданското общество и правата на човека, известна още като Доктор Лиза) на срещата с ръководството на организацията Human Rights Watch.

Изпълнителният директор на международната организация Кенет Рот призова членовете на Съвета при президента на РФ по правата на човека, да подадат сигнал на опълченците да прекратят да стрелят от районите на населени пунктове.
«Над 200 възрастни хора живеят в мазетата. Те са под постоянен обстрел. 24 души са починали от глад през последния месец, като основно сред тях са стари хора, които от страх не са посмели да излязат от укритията си. Ранените деца са 25-30 души. И това не са болни деца, а ранени с шрапнелни ранения или тежки травми от взривове на мини!», отбеляза Доктор Лиза.

„В Донецк са разрушени родилните домове, а жените раждат в мазетата не заради опълченците. Просто там няма такива болници”, подчерта Глинка.

При това тя напомни, че опълченците не веднъж се обръщали към украинските военни с предложения да прекратят стрелбата по градовете и да преместят военните действия извън населените места, предаде ТАСС.

Елизавета Глинка заедно със свои помощници вече не еднократно посещава Донбас с хуманитарни мисии. С нейна помощ от обкръжените от украинската армия населени пунктове в Донбас са извозени в Москва десетки тежко болни деца.