Докосване до България

Автор: Калина Петрова.

Живеем във време разделно, когато духовността съществува под формата на скрити мисли, които все по-трудно се споделят и все по-рядко намират израз в различни събития от живота на обикновения човек. Вероятно това се дължи до някъде на някои исторически събития, на велики и не чак толкова политически решения, на човешки възходи и падения и на още куп други причини, заради които българският народ днес е разделен. Време разделно или ние се разделяме заради времето?! Това не е риторичен въпрос, а по-скоро тема за мисъл, върху която младите хора от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), заедно с техните преподаватели разсъждаваха в компанията на великия писател Антон Дончев.

Така, както е белязал със своя ум, талант и дръзновение българската литература – по същия начин днес остави белег в сърцата и умовете на всички гости, които бяха дошли да чуят публична лекция озаглавена „За духовността“. В истинския смисъл на думата „публична“, защото в препълнената зала „Тържествена“ на УниБИТ, присъстваха много и най-различни хора, но всички те посрещнаха на крака и слушаха с интерес словата на Антон Дончев. След официалното откриване на лекцията – Ректорът на УниБИТ – проф. Стоян Денчев определи днешното събитие като „истинско пиршество на духа“, а великия Антон Дончев като „Човека история“. Той допълни, че публичните лекции, които се изнасят в УниБИТ имат една едничка цел и тя е да покажат и да научат студентите, че в тези трудни времена – духовността е тази, която ни кара да се чувстваме значими. В допълнение Ректорът сподели, че понякога думите трогват, но примерът заразява, и искрено се надява младите хора в България да черпят вдъхновение за бъдещето от истински значими личности като Антон Дончев.

Публичната лекция завърши по възможно най-впечатляващия начин, защото Антон Дончев беше подготвил изненада за всички в УниБИТ. С огромна радост и истинско вълнение, той направи дар на Университета по библиотекознание и информационни технологии – ръкописа на бележития роман „Време разделно“!

Ректорът на УниБИТ – проф. Стоян Денчев развълнуван, обяви, че  това е въпрос на гордост  и че Университетското издателство да направи фототипно издание на романа, което да бъде отпечатано в тираж 104 броя, като  някои от тях ще бъдат подарени на големите библиотеки в страната, а останалите ще бъдат разпродадени. Със събраните средства ще бъде учредена ежегодна литературна награда на името на Антон Дончев. В знак на благодарност и уважение, под бурните аплодисменти и пред развълнуваните гости на събитието, проф. Стоян Денчев покани всички да погледнат отблизо и да докоснат с ръка Ръкописа, като благодари за пореден път на Антон Дончев за подаръка и за възможността студентите на УниБИТ да чуят в реално време думите и мъдрите слова на един истински българин, като допълни типично в духа на събитието, че за него и целия академичен състав на УниБИТ е било истинско удоволствие да бъдат инициатори на подобно събитие, защото в човешкото всекидневие не са толкова чести  срещите с живата история, а тя трябва да се знае, да се помни и да се разказва. Сред присъстващите на това голямо събитие беше и проф. Тодор Танев – Министър на образованието и науката, който поздрави гост- лектора и сподели, че не случайно Университетът по библиотекознание и информационни технологии е възприеман като „Университета на духовността“. Сред официалните гости бяха още Стоян Стоянов – главен секретар на министъра на културата, който поздрави Акад. Антон Дончев за прекрасната лекция и предаде специални поздравление и почитания от името на министър Вежди Рашидов, който по здравословни причини не успя да уважи събитието. Специално приветствие беше поднесено и от Полина Карастоянова – председател на Комисията по културата и медиите към Народното събрание.

Някои гости имаха първата част на най-новия роман на Антон Дончев, който носи заглавието „Сянката на Александър Велики“ и се възползваха от възможността да получат автограф и да си направят по една снимка за спомен с бележития и любим на поколения българи автор.

 

Източник: fakti.bg.