Доклад от Запада: Украйна е втората голяма грешка на Европа

Украйна може да стане втората голяма грешка във външната политика на Европа след Югославия, защото остава най-корумпираната държава въпреки промените след Майдана.

Това се казва в 200-страничен доклад, подготвен от Университетския център за сигурност в Женева, американският Център за изследване на тероризма, транснационалната престъпност и корупции (TRACCC), а също от Института за управление в Базел. Докладът се базира на изследване на положение в Украйна от септември 2013 до Минските споразумения от този февруари.

„Въпреки многобройните политически промени Украйна остава сред най-корумпираните държави в света. Широко са разпространени конфликтите на интереси заради голямото влияние на олигархичните групи върху вземането на държавните решения. Освен че застрашава демокрацията тези проблеми пречат сериозно на отношенията на Украйна с ЕС“, констатира докладът.

Посочвайки, че икономиката на страната е крайно нестабилна, авторите на доклада изтъкват, че периодът на управлението на Янукович се възприема като относително стабилен.

„До революцията Украйна не беше „държава на организираната престъпност“, както често е била описвана. По много причини влиянието на организираните престъпни групировки силно бе намаляно, макар и да е присъствало. Очевидно гражданската война значително е променила реорганизацията на подобни криминални групировки, повечето от които се „интегрираха“ в правоохранителните органи и административните структури в такива стратегически области како пристанищата, промишлените складове, битовите структури“, отбелязва се в документа.

Посочвайки конкретни примери на нарушения на закона и други престъпления и машинации, съставителите на доклад правят основния извод, че „демокрацията не може да бъде „внедрена“ отвън, а неконтролируемата престъпност може да хвърли цяла една географска зона и огромното население й във война, ненавист и жестокост, като изцяло ще срине смисъла на цивилизацията, която човечеството е градяло с векове“. Доказателство за това са криминализацията на Украйна след Майдана, корупцията във властта. В доклада например се подчертава, че „всяка една държава, сътрудничеща с Украйна, ще трябва да взаимодейства с групи, които са свързани с олигархични структури“. При това ако при Янукович олигарсите са получавали пари от държавна хазна пряко или косвено чрез търгове, манипулации с данъците и банкови операции, сега тези „при все повече и повече идват от чужбина“, по-специално от Евросъюза, САЩ, международните организаци като МВФ, Световната банка , Европейската банка за реконструкция и развитие. Цялото това финансиране се извършва в условията на засилване на антикорупционното законодателство в Украйна, което не се изпълнява, казва се още в проучването.

Голям проблем за станата остават също незаконната дейност и търговия, които от лятото на миналата година са се разпространили и върху потребителските стоки.

Като цяло авторите на доклада стиган до обезсърчителен извод: „Украйна може да бъде разглеждана като втората огромна грешка във външната политика Евросъюза след Югославия, защото ЕС не съумя да предотврати войната“. При Европа това ще трябва да положи огромни усилия, ако иска да внедри своите ценности в Украйна, но не е очевидно дали тези планове се приемат от самия Киев“, смятат авторите на доклада.

ИА БГНЕС