Доклад: НАТО не е в състояние да воюва с Русия на европейска територия

Доклад на влиятелната неправителствена организация Атлантически съвет на САЩ твърди, че европейските страни-членки на НАТО не са в състояние да водят война срещу Русия, пише RT. По-рано командирът на европейските сили на САЩ заяви, че американците са готови „да се бият и да спечелят“ срещу Русия.

Докладът е изготвен от шестима висшестоящи военни експерти, сред които са бившият генерален секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, заместник началникът на Върховното командване на въоръжените сили на НАТО в Европа сър Ричард Ширеф и бившият италиански министър на отбраната и председател на Военния комитет на НАТО Джампаоло ди Паола. Според водещото финансово издание „Файненшъл таймс“ докладът предупреждава за „липса на напредък“ в плановете за подготовка на НАТО.

Много от ключовите членове на организацията страдат от „хронично и недостатъчно финансиране“ и „критични липси“ в техните „обезлюдени“ армии, посочва докладът. Германия например разполага с едва 10 използваеми хеликоптера „Тигър“ от общо 31, а от 406-те ѝ бойни машини на пехотата „Мардер“ само 280 са в пълна изправност.

За Великобритания „ще е голямо предизвикателство бързо да разположи някъде бригада в пълна готовност, да не говорим за цяла дивизия“, пише Ширеф в доклада. За едно от военните учения, проведени в Европа през 2015 г., Великобритания е трябвало да преразпредели танкове от Канада, „защото експлоатационна надеждност и резервите в британската армия са били в окаяно състояние“.

Ако НАТО наистина не е в състояние да се защити от евентуално руско нападение в Европа, това означава единствено, че не изразходва правилно бюджета си за отбрана, заяви за руската англоезична медия „Раша тудей“ Ян Оберг, директор на Международната фондация за мир и бъдещи изследвания.

„Военните разходи на руснаците са 8 процента от тези на НАТО. Това означава, че всичко това е пропаганда и не трябва да се приема за чиста монета“, каза той.

При руска атака, което е малко вероятно, НАТО няма да успее да събере армия за ответен удар, въпреки, че има 12 пъти по-голяма военна сила и по-развити технологии, причината е в лошо ръководство, се разбира от думите на Оберг.

Докладът идва малко, след като американският генерал Филип М. Брийдлав, военният командир на НАТО, заяви пред Комитета по въоръжените сили на Конгреса на САЩ, че американските войски са готови да победят Русия в една война в Европа.

„За да се противопостави на Русия, EUCOM (Европейското командване на въоръжените сили на САЩ) заедно със съюзниците и партньорите си сега удържа Русия и се готви, ако е необходимо, да се бие и да спечели“, каза Брийдлав.

НАТО се опитва да се мобилизира заради заплахата от руската агресия в Източна Европа след 2013 г., когато Крим се отдели от Украйна в отговор на одобрения от Запада въоръжен преврат в Киев и гласува в референдум да се присъедини към Русия.

Вашингтон и Брюксел го нарекоха незаконно анексиране под заплаха от военна сила.

От този момент НАТО започна да разполага допълнителни войски и военна техника в Източна Европа и проведе най-голямото военно учение от ерата на Студената война. Москва смята, че НАТО използва Русия като много удобен агресор, за да оправдае увеличените военни разходи на държавите-членки. От години европейските членове на НАТО не успяват да изпълнят нормата за военни разходи, но бюджетите им се увеличават през последните две години – факт, който генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали в последния си годишен доклад.