Докато украинската армия продължава да обстрелва Донбас, Русия отново достави хуманитарна помощ за жителите на региона

Един мирен жител е загинал по време на обстрела на украинските военни на Горловка тази нощ,  съобщиха от информационния отдел в града, предаде Донецката информационна агенция.

„В Никитовски квартал загина мъж, роден през 1938 г., след като снаряд се взриви върху дома му“, заявиха от информационния отдел.

Регистрирани са преки попадания на снаряди върху жилищни сгради и в Калинински квартал на града. Обстрелът, по думите на събеседника на агенцията, е бил произведен с тежко оръдие. „Имаше „Град“ (реактивна система за залпов огън), както и САУ (самоходна артилерийска установка), каза той.

Освен това, трима мирни жители са пострадали в резултат на обстрела на украинската армия в Макеевка (намиращ се в близост до Донецк), съобщи кметът на града Юрий Покинтелица. „При нас в резултат на обстрела пострада една жена. В момента тя е настанена в болница. Многобройни наранявания получи и 19-годишен младеж, а един мъж е контузен“, каза той.

По думите на градоначалника, са били регистрирани пет попадения на снаряди върху частни сгради в Червоногвардейски квартал на града. Нарушено е също така електрозахранването. „Сега няма ток, но възстановителни работи вече се извършват“, добави Покинтелица.

В същото време 35-тият конвой на МИС на Русия достави хуманитарна помощ в Донецк и Луганск.

„В двата региона пристигнаха товарните автомобили на МИС с хуманитарните стоки и сега в складовете започва разтоварването им, след което всички автомобили веднага ще се върнат обратно“, съобщиха от пресслужбата на МИС. По пътя не е имало инциденти и извънредни ситуации.

Повече от 100 автомобила доставиха в Донецк и Луганск над 1000 тона хуманитарна помощ, сред които хранителни продукти, медикаменти и предмети от първа необходимост. В двата региона е доставено приблизително еднакво количество стоки.

По-рано колоната от автомобили е преминала митническа проверка в съответствие с международните правила. „След напускането на Донския спасителен център на МИС в Ростовска област по пътя към границата колоната се раздели на две части. Едната се отправи към граничния пункт „Донецк“, откъдето ще продължи към Луганск. Втората пристигна на пропускателния пункт „Матвеев Курган“, след което ще поеме към Донецк“, каза представителят на МИС.

Тази колона е 35-та поред. За една година Русия е изпратила в югоизточната част на Украйна 34 автомобилни колони, които са доставили в Донецк и Луганск над 42 хил. тона хуманитарна помощ.

От пресслужбата на МИС разказаха, че всяка хуманитарна колона е съпровождана от минимум 200 души: шофьори-спасители, медицински работници, психолози и технически персонал, който осигурява отстраняването на възможните неизправности, възникнали по пътя.

Хуманитарните стоки се товарят от складовете на Росрезерв в различните руски региони – Москва, Торжок, Иванов, Твер, Липецк, Воронеж, Азов, Ростов на Дон. Хуманитарна помощ събират и обществените организации, индивидуалните предприемачи и частните лица, оказващи подкрепа на много социално-значими обекти, включително и на учебните заведения в Донбас.

„МИС на практика от момента на преминаването на първия конвой разработи логистика за доставката на стоките в пострадалите региони, – разказват от ведомството. – Тази работа се провежда съвместно с федералните органи на изпълнителната власт и субектите на РФ. Всички стоки се съсредоточават в Ростовска област, където се доставят с камиони от различни региони“.

Основната трудност се пада на шофьорите на Ногинския спасителен център на МИС на Русия. Всички те са опитни професионалисти, провели десетки такива спасителни операции в цял свят. Обучени да работят в най-трудни условия, те нито веднъж не са изостанали от графика, и когато в района на Донецк и Луганск се провеждаха активни бойни действия, и когато метеорологичната обстановка бе затруднена.