Сами предизвикваме това, което ни се случва

Когато едно нещо се повтори няколко пъти, то става истина… Руският психолог Александра Сучкова заяви, че трябва да се внимава какво се казва и какво се мисли за един човек. Изследователката приложи и пример, който доказва, че сами предизвикваме това, което ни се случва. Например, една жена казала на дъщеря си, че съпругът й има всички признаци на алкохолик, точно както баща й. След този разговор, младата жена започнала всеки ден да говори на мъжа си да внимава с алкохола, освен това, тя често вдигала скандали, така не след дълго мъжът наистина се пропил..

„Ако от даден човек очакваме някакви определени действия, за съжаление, именно най-лошите прогнози се сбъдват. В този случай самата жена е провокирала съпруга си да й противодейства. По същия сценарий се развиват и отношенията с тийнейджърите, когато се страхуваме за тях. Възрастните очакват от детето неадекватни действия, разговарят с тях с повишен тон и в отговор получават агресия“, обяснява психологът Сучкова. Ето защо е много важно да внимаваме какво мислим, казваме, как го казваме и на кого. Това нейно мнение споделят и учените в различните държави.

Те наричат това явление „Ефект на Пигмалион“. Доказано е, че когато на някого съобщиш за дадено събитие в бъдещето, той несъзнателно започва да се държи така, че то наистина да се реализира. Например, един професор дал на студентите си задание да дресират няколко лабораторни мишки. Като на едната група казал, че мишките са глупави, а на другата група, че гризачите са с особени възможности. Разбира се, мишките били еднакви, но резултатът от този експеримент е категоричен – “умните“ били обучени много по-бързо.

Друг експеримент – студентите са разделени по двойки. На единият от двойката е казано, че партньорът им има добро мнение, а на другия обратното – че има лошо мнение за него. В първия случай партньорите намирали общ език, но във втория общуването изобщо не се получавало. Психолозите са категорични, че Ефектът на Пигмалион съществува и е потвърден чрез множество експерименти.

Вярваме в това, което желаем

Другото важно нещо е вярата. Ние хората вярваме в желаното, в това, което искаме да ни се случи. Вярата може да работи и в името на доброто, колкото повече вярваме в нещо положително, толкова по-сигурно е то да се реализира. Този процес много напомня ефекта на Плацебото: вместо лекарство, дават най-безобидно хапче, но човек оздравява. Доказано е, че когато наистина желаем нещо, то обикновено се сбъдва, защото се стремим към целта.

Научно доказани теории

Не случайно са измислени разни поговорки. Една от тях гласи „по дрехите те посрещат, а по ума изпращат“ Става дума за ефекта на първото впечатление. Доказано е, че при първа среща в първите 90 секунди се формира 90% от представата за даден човек. В такива случаи действа самовнушението и обикновено, каквото мнение изградим първоначално, то може повече да не се промени коренно. Ако от пръв поглед някой не ни хареса, то както и да се държи, каквото и да прави, той няма да може да се издигне в очите ни.

Ефектът на Ромео и Жулиета

Колкото повече препятствия се срещат на пътя на влюбените, толкова по-силно става привличането им. В такива случаи, най-често отношенията се изчерпат, когато вече не срещат трудностите.

Ефектът на аудиторията

Резултатите на спортистите кардинално се подобряват, когато има присъствие на странични хора. Именно с тази доказана теория се обясняват постигнатите на големите състезания рекорди – състезателят се представя много по-добре пред публика, отколкото на тренировка.

Ефектът на изборът на приятели

Ние избираме за приятели хора, себеподобни, личности които приличат на самите нас. Интересен е фактът, че в психиатричните клиники пациентите намират приятели със същата диагноза като тяхната, която се знае само от лекарите.