„Добавена реалност“ за руската армия

Само преди 20 години, по време на първата Чеченска война, Русия трудно можеше да събере една боеспособна дивизия, авиацията летеше денем и то при добро време, а изоставането в средствата за комуникация беше направо драматично. Нещата не бяха много по-различни и през втората чеченска война, а петдневната война през 2008 година показа, че руската армия изостава сериозно в технологично отношение, пише Руски Дневник.

Днес положението е друго. И не става въпрос за количество, а за качество – и на техниката, и на хората. Тези дни Фондът за перспективни изследвания (ФПИ) обяви например, че едновременно няколко руски IT-компании, специализирани в разработването на интерактивни технологии, представят свои предложения по проект за разработване на технологии за допълнителна реалност, които се отличават значително по своя подход и технологични особености от предлаганите решения.
„Добавената реалност“ е въвеждането в зрителното поле на човека на допълнителна информация (комбиниране на данни от реалния свят с компютърно генерирани данни – бел. ред.), която той не може да получи без използването на IT-технологии.

Пилотите ще могат да виждат през вражеските самолети

Най-големи перспективи в това отношение има за руската армия и отбранителната промишленост. Както съобщи ТАСС, новата технология ще бъде използвана за усъвършенстване на шлемовете на пилотите на руските бойни самолети и хеликоптери.

Добавената реалност ще позволи на предното стъкло на шлема да се показва информация, която летецът няма как да получи визуално. Това, от своя страна, ще му позволи да насочва оръжието към целта, без да си служи с ръце, а само със завъртане на главата.

Според заместник-генералния директор на фонда Сергей Гарбук очаква се проектът да бъде реализиран в няколко технологични етапа с постепенно усложняване на инфраструктурата на добавената реалност и увеличаване на нейните функционални възможности.

Неотдавна в специализираното предприятие „Звезда“ завършиха изпитанията на спасителните средства за летците на изтребителите пето поколение Т-50. В комплекта влизат и модифицираните шлемове ЗШ-10 за летците. По думите на генералния конструктор на предприятието, благодарение на нов композитен материал, защитният шлем е с 350 грама по-лек от предишните. Шлемът е синхронизиран с цял ред прибори в кабината на изтребителя, което облекчава значително работата на пилота при изпълнението на бойни задачи.

Технологиите на добавената реалност не са единствената тема, по която работи ФПС – в лабораторията при Института по проблемите на морските технологии ще се разработват подводни мобилни роботи граничари. Както отбелязват във фонда, става въпрос за създаването на подводен робот, който ще може да определя координатите на движещите се обекти, включително на много тихи.

Фондът за перспективни изследвания, наричан често руския аналог на DARPA (Управлението за перспективни изследователски програми на Пентагона), е създаден през октомври 2012 година. Основната му задача е да съдейства на научните изследвания и разработките в областта на отбраната, които са свързани с възможността да се постигнат качествено нови резултати във военно-техническата сфера.

За войника – навигатор, за командира – таблет

Руската армия започва да бъде снабдявана масово със съвременния комплекс за разузнаване, управление и свръзка „Стрелец“, който премина пълен цикъл на войскови изпитания. По думите на генералния конструктор Александър Каплан, новата апаратура е била проверявана по време на десант, войниците са преминавали с нея по десантно-щурмовата полоса, провирали са се през гъсти гори и дори са се изкачили на Елбрус. След всички тези изпитания комплексът е бил сериозно доработен и едва след като е получил положителна оценка от военните, е приет на въоръжение в армията.

„Стрелец“ е включен в държавната поръчка в сферата на отбраната, а в армията вече са доставени няколко хиляди комплекса. Първи получават комплекса руските миротворчески контингенти, разузнавачите и десантчиците.

В комплекса влизат персонален компютър на командира, радиостанция за спътникова връзка, УКВ-радиостанция, ъгломерно-далекомерен прибор, портативна радиолокационна станция за близко разузнаване „Фара-ВР“, унифициран апарат за предаване на информация, както и системи за индивидуална и групова навигация, работещи по данни на ГЛОНАСС и GPS. „Стрелец“ е снабден и със система за разпознаване „свой-чужд“. Той е съвместим с всички руски средства за разузнаване и целеуказание, радиолокатори, прибори за прицелване и безпилотни самолети.

Всичко това прави комплекса достатъчно универсален помощник на командирите на тактически звена. Неслучайно „Стрелец“ беше включен в новата бойна екипировка „Ратник“ и изцяло го свързаха с другите подсистеми в нея.

Какво прави „Стрелец“?

Основната му задача е да подготви информация за ефективно водене на боя от рота, взвод, отделение и от отделния войник. По човешка комнда комплексът идентифицира противниковите обекти, определя техните координати, извършва целеуказание и подготвя данни за стрелбата.
Например ако става въпрос за отделение войници, „Стрелец“ им осигурява свръзка и взаимодействие на разстояние от 1,5 километра, позволява на войника да определи своите координати дори извън зоната на действие на спътниковата навигация.

При необходимост „Стрелец“ може да работи като ретранслатор, увеличавайки значително далечината на сигнала по защитените канали за свръзка.

Персоналният компютър на „Стрелец“ влиза в бойната екипировка на всеки командир на отделение, взвод или рота. Една от неговите функции е да представи тактическата обстановка на фона на цифрова карта на местността. Компютърът подготвя съответните команди, които се разпращат като гласови SMS, а освен това може да предава картина и видео.

Според Каплин благодарение на „Стрелец“ командирът вижда пълната картина на бойното поле и, изхождайки от тази информация, или сам взима решение, или предава информацията на по-старшите командири чрез късовълновите или спътниковата радиостанция. Войниците са снабдени с многофункционални информационни устройства, които са вградени в т.нар. умни тактически жилетки.
И още един детайл. Експертите твърдят, че руският „Стрелец“ не отстъпва по своите показатели на френския „Фалин“ или немския „Гладиус“, но струва много по-евтино.

Нови физически принци за радиолектронната борба

Руските специалисти разработват комплекс за радиолектронна борба, основан на нови физически принципи, който е способен да отблъсне атаките на практически всички средства на противовъздушната отбрана, съобщи наскоро генералният дикректор на концерна „Радиолектронни технологии“ (КРЕТ, който влиза в Ростех) Игор Насенков.

„В момента се разработват перспективни комплекси на РЕБ за защита на самолети и хеликоптери. В сравнение с комплекса „Витебск“ те имат подобрени технически характеристи, използват нови физически принципи за работа, притежават способности да отразят атаките на практически всички съществуващи средства на противовъздушната отбрана“, каза Насенков.

Комплексът „Витебск“ има задача да защитава самолетите и хеликоптерите от всички видове ракети с инфрачервено насочване. Отделни модификации на „Витебск“ вече са на въоръжение в руската армия, а комплексът се монтира на хеликоптерите Ка-52 „Алигатор“, ударните самолети Су-25 и тежките транспортни хеликоптери Ми-26.

В началото на август Defense News отбеляза, цитирайки генералния директор на американската компания Corvus Group Лори Бакхут, че въоръжените сили на САЩ не разполагат със сериозен арсенал от средства за радиоелектронна борба.

„Ние имаме отлично радиоелектронно разузнаване и можем да прослушваме противниковия ефир 24 часа в денонощието, но техните (на Русия) възможности по заглушаване и смущаване на нашата радиовръзка превишават нашите възможности в пъти“, твърди Бакхут.