ДНР: Украйна готви мащабна атака срещу Донецк

Киев се готви за нахлуване в територията на Донецката народна република (ДНР). Това заяви представителят на министерството на отбраната на републиката Едуард Басурин.

По неговите думи опитът за пробив на фронтовата линия в Горловка е само проверка преди мащабната атака на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), предаде Донецката информационна агенция.

„Тази провокация по тактически замисъл на практика изцяло повтаря организираната миналата седмица атака от украинските войски срещу позициите на опълченците, предприета в района на Мариинка, и е доказателство за проверка на организацията на отбраната ни преди шорокомащабна атака на Донецк“, отбеляза Басурин. Във връзка с това властите в ДНР поискаха от Киев „да прекратят всякакви действия, водещи до съзнателно нарушаване на Минските споразумения, и да оттеглят войските и техниката си от разграничителната линия“.

На 8 юни от ДНР съобщиха, че Горловка е била подложена на петчасов обстрел от страна на украинската армия. Под огъня на артилерията се озовали жилищните квартали в града, в резултат на което, по предварителни данни, има загинали и ранени сред мирното население. Както уточни Басурин, украинските военни се опитали да превземат една от височините над Горловка. „ВСУ претърпяха загуби от 13 убити и ранени, както и две БМП. Те бяха отблъснати обратно на предишните им позиции“, отбеляза той.

Междувременно се появи информация за масиран обстрел и на Киевски район в Донецк, както и на Широкино, разположен на 20 км от Мариупол. „Жители на града съобщават за взривяване на снаряди в района на железопътната гара. В резултат от обстрела са разрушени 8 жилищни сгради“, съобщават на сайта на Донецката администрация.