ДНР: украинската армия продължава с атаките

По последна информация на заместник-командващия към министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, загубите в редиците на украинската армия за последните няколко дни се увеличи значително, предаде lifenews.ru.

Числото на загиналите украински военнослужещи в района на Донецка достигна 752 души.

„Въоръжените сили на Украйна продължават настъплението си срещу опълчението на Донбас в района на територията на донецкото летище, а също и в прилежащите му с. Пески в посока Мариупол. Тези операции имат хаотичен характер поради липса на ред и съгласуваност между подразделенията. Опълченците продължават да отбиват атаките на правителствените сили“, цитира думите на Басурин донецка информационна агенция.

„От началото на щурма на донецкото летище към 23 януари ВСУ имат големи загуби в личния състав и военната техника: 752 души са убити, унищожени са 59 танка, 51 БМП и БТР. От разпити на военнопленни и прихващане на разговори по радиостанции и мобилни телефони между украинските военни, стана известно, че военното ръководство на Украйна е изпратило всички налични сили постоянно пребиваващи във вътрешните райони на страната, за да щурмуват летището в Донецк.

Загубите в опълчението към 22 януари са 26 убити опълченеца. Жертвите сред мирното население са значително повече. Само през последната седмица към 23 януари са загинали 262 души.

По-късно днес в Донецк ще се състои траурен митинг.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин обвини украинските власти, че са предприели широка военна офанзива срещу проруските опълченци и са причинили десетки жертви през последните дни в Югоизточна Украйна. Руският лидер заяви, че отговорността за смъртта на стотици хора в Донбас е на „онези, които са издавали заповеди за откриване на огън“.

„Властите в Киев официално издадоха заповед за широкомащабна военна операция практически по цялата линия на съприкосновение между украинските редовни сили и проруските опълченци, като използват „артилерия, системи за залпов огън и авиация срещу гъстонаселени райони“, заяви Владимир Путин на заседание на руския Съвет за сигурност вчера.