В ДНР назоваха условията, при които републиката би се върнала в състава на Украйна

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Александър Захарченко посочи условията, при които републиката може да се върне в състава на Украйна. Сред тях са смяната на управляващата власт, провеждането на избори и конституционна реформа, предаде РИА Новости.

„За тази цел Украйна трябва да се върне към състоянието на държава, тоест трябва да се смени властта и да бъде осъден държавният преврат от 2014 г. Необходимо е да бъде проведена и денафикация. След което трябва да бъде възстановена държавата, тоест да се проведат свободни избори и да се признае наследството по отношение на онази Украйна, която бе погребана като държава на Майдана“, заяви Захарченко по време на пряка линия с жители на Херсонска област, отговаряйки на въпрос за условията, при които ДНР би се върнала в състава на Украйна.

Трябва да бъде проведена конституционна реформа и да се преобразува унитарна Украйна в конфедерация, каза още ръководителят на републиката.

„Тоест свободните земи на бивша Украйна трябва възстановят страната, в която ще се спазват национално-културните, историческите и икономическите особености на всички желаещи да влязат в състава на конфедерацията земи. След което вече ще бъдат създадени условия за това ДНР да започне преговори с Украйна за принципите на съвместно съжителство“, добави Захарченко.

Според него Минските споразумения са дипломатическо поражение за Киев, който „само чака“ да ги нарушат опълченците, за да започне всичко отначало. ДНР печели войната, която води на политическо и дипломатическо равнище, счита Захарченко.

Той не изключва също и възможността за референдум за присъединяване към Русия като един от пътищата за развитие на Донбас, но, по думите му, сега не става дума за това. „Референдум трябва да се провежда тогава, когато има възможност да се реализира изборът, който ще направи народа“, каза той.