ДНР и ЛНР остават в Украйна само, ако получат специален статут

В столицата на Беларус се проведе пореден рунд от консултации на контактната група по въпросите за урегулиране на кризата в Украйна. Срещата премина в правителствената резиденция в центъра на Минск, предаде ИТАР-ТАСС.

Контактната група бе представлявана от бившия президент на Украйна Леонид Кучма, посланика на Русия в Украйна Михаил Зурабов и официалния представител на ОССЕ по въпросите за урегулиране на ситуацията в Украйна Хайди Талявини.

На срещата присъства и зам.-премиерът на Донецка народна република Андрей Пургин. Преди началото на преговорите представителите на Луганска и Донецка републики оповестиха своята позиция: „само равноправни преговори са единственият приемлив вариант за разрешаване на конфликта и възстановяването на мира”.

Представителите на ЛНР и ДНР заявиха, че в позицията си изхождат от принципите на женевската среща на представителите на Русия, САЩ, ЕС и Украйна на 17 април 2014 година.

ДНР и ЛНР настояват за признаване на специален статут на тяхната територия, прекратяването на военната операция на правителствените войски, с цел да бъдат проведени свободни избори и признаване на статута на руски език.

Също така, те настояват са специален статут на техните въоръжени сили, както и правото за назначаване на прокурори и съдии.

Същевременно, според тях, е необходимо да бъде проведена безусловна амнистия на представителите на опълчението и всички политически затворници.

Двете републики искат специален ред за въвеждане на външноикономическа дейност, включително със задълбочена интеграция с Русия и Митническия съюз.

В случай, че тези условия бъдат изпълнени, ЛНР и ДНР гарантират да приложат максимални усилия за възобновяването и поддържането на мира, запазването на икономическото, културното и политическото пространство на Украйна, както и цялото пространство на руско-украинската цивилизация.