ДНР и ЛНР настояват Киев да се включи в преговорите

Лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики считат, че Киев е отговорен за провалената среща на контактната група в Минск, съобщи РИА Новости.

В съвместно заявление Александър Захарченко и Игор Плотницки подчертават, че за началото на диалога е необходимо да няма разграничаване между упълномощените представители на двете страни, както и прекратяване на огъня в населените пунктове в Донбас от страна на украинските военни, а също и фиксиране на фактическа линия за разграничаване.

„Преговорите в Минск не донесоха резултат и бяха провалени изцяло по вина на украинската страна. Още веднъж потвърждавам, че нашите представители Денис Пушилин и Владислав Дейнего са имали всички необходими пълномощия за съгласуване на документа за прекратяване на огъня, изтегляне на тежката военна техника от линията на фронта и за определяне на нова разграничителна линия. Техните пълномощия са потвърдени с укази лично от ръководителите на ДНР и ЛНР. Обратното, представителите на Киев първо не се явиха на преговорите, а след това пристигнаха с някакви неясни пълномощия“, се казва в заявлението на Захарченко и Плотницки, публикувано на сайта на Донецка информационна агенция.

„Във връзка с това считаме, че заявленията на Киев и ОССЕ, че преговорите са провалени по вина на представители на ДНР и ЛНР, са абсолютно неоснователни и не съответстващи на действителността, изкривяващи реалната ситуация. Към преговорите не ние, а Киев е не готов. Господин Порошенко се лута напред-назад и се страхува да поеме отговорност“, се отбелязва още в заявлението.

Лидерите на двете републики припомниха, че новата поредица от трагични събития в Донбас започна, след като бе дадена на украинските военни заповед да превземат донецкото летище, което според минските договорености трябва да бъде контролирано от властите на Донецка народна република.

„Бяхме принудени да отговорим на огъня и да изтласкаме противника от летището, от където постоянно се нанасяха удари по жилищни райони на Донецк и други населени пунктове“, поясниха Захарченко и Плотницки.

В заявлението се споменава, че президентът на Украйна Петро Порошенко е дал заповед за настъпление по цялата линия на фронта: Луганск, Донецк и десетки други градове на Донбас. Тези градове са подложени на ужасяващи удари, които отнемат стотици животи.

„Характерът на тези престъпления ясно свидетелства за това, че Киев предварително се е готвил към тях и ги е планирал. Срещу жилищни райони се използват свръхтежки авиационни бомби, изстрелвани от много голяма височина, а също установки за залпов огън и миномети. Те стрелят безразборно“, отбелязват още ръководителите на ДНР и ЛНР, допълвайки, че при тези условия е било взето решението им да се изтласкат украинските сили с тяхната артилерия далеч от Луганск и Донецк.

„С цената на героизма и гибелта на нашите бойни другари, тази цел се изпълнява. Само през януари ние изгубихме много хора – сред мирното население убитите са 242 души, а ранените са 273, разрушени са 434 сгради, загубите в опълчението също не са малки – 92 опълченеца на ДНР и ЛНР са убити, а 411 са ранени. Същевременно, от страна на Киев се използват абсолютно не обучени и неподготвени резервисти. Нещо повече, принуждават ги да воюват в разни отряди. Просто е жалко за хората. А истинските „легионери“ – висшите офицери и техните куратори се разбягват още при първите изстрели, оставяйки войниците си сами в боя“, се казва още в заявлението.

Захарченко и Плотницки подчертаха, че на преговорите в Минск през септември миналата година на опълченците отново бе предложено разграничаване на линията, а през януари вече са сключвали примирие при това условие.

„На 19 септември ние се съгласихме за тази линия, разбирайки ясно, че тя минава прекалено близо до нашите градове. Но изхождахме от това, че артилерията в съответствие с минския меморандум ще бъде изтеглена. Но вместо това да стане, Киев прегрупира частите си и увеличи силата си, а след това премина в ожесточено настъпление“, поясниха лидерите на републиките.

„Не ние започнахме военните действия. Ние не сме давали такива заповеди! Нещо повече, удържахме на ожесточените атаки и осъществихме тежки отбранителни тактики, посредством които отблъснахме настъпателните украински сили. Вие погубвате стотици украинци! Вие извършвате престъпление срещу собствения си народ. Ние не искаме кръв. Ние сме готови да спрем, но само там, където се намираме сега. Ние настояваме Киев да седне за масата на преговорите и да се договорим. Ще се повторим, нашите представители за разлика от тези на Киев, имат всички необходими пълномощия. Ние призоваваме световната общност, европейските структури, най-накрая да си отворят очите за случващото се и да повлияят на киевските власти, за да се избегне по-нататъшна военна ескалация “, заявиха Захарченко и Плотницки в заключение.