ДНР започва всеобща мобилизация

Във връзка с усложнената обстановка в Източна Украйна и непрекъснатите обстрели на мирни райони от страна на украинската армия, ръководството на Донецка народна република (ДНР) взе решение да бъде обявена всеобща мобилизация след 10 дни. Това съобщи в понеделник главата на ДНР Александър Захарченко, съобщи RT.

По думите му, за мобилизация се планира да бъдат привикани около 100.000 души.

Припомняме, че на 20 януари стартира поредната мобилизация на териториите на Украйна, контролирани от властите в Киев. Миналата седмица киевските власти рапортуваха за успешно приключване на поредния й етап. Следващите два етапа са планирани за април и юни.

Същевременно обаче, според съобщенията от министъра на отбраната на Украйна Степан Полторак, около 80 % от призованите в армията не искат да отидат на фронта. Той обясни, че в момента много украинци се опитват да избегнат мобилизацията и масово напускат страната, предаде РИА Новости, позовавайки се на украински медии.

Според Полторак във връзка с тази закономерност ще бъде въведено ограничение за напускане на страната за мъже на възраст от 18 до 60 години. „Ето защо е необходима мобилизация и въвеждане на справки при преминаването на границата. Всички мъже, които получат повиквателна за армията, трябва да предоставят справка, с която да обяснят причината за заминаването си. Това трябва да правят всички, не само тези, които са получили повиквателна“, каза Полторак.