Дни на България в Република Коми

На 27 и 28 юни след 30 години отново се проведоха Дни на България в Република Коми. Официалното откриване на Дните се състоя на 27 юни в Дома на дружбата на народите.

Сутринта в Сиктивкарския държавен университет започна работа ІІІ Общоруска конференция с международно участието „Русия – България: история и съвременност“, в която участваха учени от Научния център на Коми УрО РАН, Пловдивския аграрен университет, Софийския университет, преподаватели от ВУЗ-ове и музейни работници от Коми и България.

S

За откриването на Дните на България в Сиктивкар съобщи началникът на отдела за работа с национално-културните и религиозните общества към Министерството на националната политика на Република Коми Прокопий Габов. От името на министъра на националната политика Галина Габушева той приветства гостите и прочете обръщението на министъра. Беше отбелязано, че 45 години топла дружба свързва народите на Коми и България и Министерството на националната политика подкрепя всички мероприятия, свързани с развитие на отношенията между Коми и България.

KIR_9340_prev_original

От българска страна Дните бяха открити от Главния секретар на Национално Движение Русофили Кристина Иванова, която приветства събралите се. Беше отбелязано, че в България все още има много хора, които с топли чувства си спомнят за времето, прекарано в Коми, които искат да се върнат и да възстановят прекъснатите връзки. Беше изразена надеждата, че Дните на България ще сложат начало на това. Присъстващите бяха поканени на 11 Национален събор на приятелите на Русия през септември т.г., който преди 11 години е бил създаден като събор на работилите и училите в Коми, а впоследствие се е разширил.

В знак на благодарност Кристина Иванова подари на Директора на Дома на дружбата на народите Елена Савтенко иконата на Св. Иван Рилски.

S

Председателят на Удорското землячество Светлана Говорухина се обърна към гостите от България на родния им език, казвайки, че в Удорския край все още много говорят на български. За спомен от Удорския район тя подари на Кристина Иванова диск с филм за мезенското чудо и сборник свои стихове.

След приключване на официалното откриване на Дните на България научната конференция продължи работата си. На нея прозвучаха доклади на тема история на руско-българската дружба, икономическото сътрудничество между двете държави и възможностите за неговото продължаване, за ролята на българите в развитието на Република Коми.

IMG_2513

На 28 юни Националният музей на Република Коми откри изложбата „Република Коми – България: етапи на сътрудничеството“, основните раздели на която бяха посветени на тясното сътрудничество на двете републики в областта на лесодобива, културното и младежкото взаимодействие, богатото културно наследство на България.

IMG_2507 IMG_2515

В Дома на дружбата на народите също се проведе изложба, посветена на сътрудничеството през 60-80-те години на миналия век между България и Коми в областта на лесодобива в Удорския район, а също и работите на младия български фотохудожник Панайот Панайотов.

IMG_2444 IMG_2464

IMG_2646

Централно събитие беше Международният фестивал на съотечествениците „Альоша“, където участваха творчески колективи от Република Коми и България. Звучаха български, руски и кавказки народни мотиви.

IMG_2579 IMG_2583

Участие в мероприятието от българска страна взеха творческият колектив към читалище „Хр. Ботев“ – гр. Калофер „Калоферските гайдари“ и творческият колектив „Гоце Делчев“ – гр. София.

IMG_2325 IMG_2327 IMG_2335 IMG_2339 IMG_2370 IMG_2378

Участваха също творчески колективи на националните обединения в гр. Сиктивкар и други градове и региони на Републака Коми.

IMG_2383 IMG_2400

Гост на фестивала беше посланикът на добра воля на България в Русия, народният артист на България, заслуженият артист на Русия, българският певец Бисер Киров.

Международния фестивал още навремето е получил името си в чест на паметника на войника-освободител, издигнат през 1957 г. в гр. Пловдив. Фестивалът „Альоша“ е започнал да се провежда в Удорския район на Република Коми още в съветските години. На него младите хора от България и СССР са пеели за мира и дружбата, танцували са от все сърце, просто са се радвали на живота и са вярвали в по-доброто бъдеще.

В рамките на пребиваването в Коми гостите от България положиха цветя на паметника на Георги Димитров.

IMG_2283