„Дните на Православното Кино 2015″ в Ловеч

За 8 година Ловчанска Света Митрополия отново стартира инициативата „Дни на Православното Кино 2015“ – събитие, което се случва всяка година от втората до петата седмица на Великия Пост.

Тази година прожекциите ще започнат с новия филм на режисьора Марин Градинаров, посветен на жизнения евангелски път на схиигумения Мария Дохторова. Увлекателно, исторически правдиво и с проникновен духовен усет „Схиигумения Мария – Великата подвижница на нашето време“ сплита красива повест за още по-красивия, духовно съвършен живот и личност на една от големите светици на 20-ти век. Под нейното духовно ръководство в продължение повече от 7 години е бил и Ловчанският митрополит Гавриил.

Дните на Православното Кино ще продължат с документален филм, чертаещ биографията на св. Игнатий Брянчанинов – велик учител на покаянието и православния духовен живот на нашето и за нашето съвремие.

В сряда на Неделя Кръстопоклонна ще бъде излъчена легендарната продукция-шедьовър на известния грузински режисьор Тенгиз Абуладзе – „Покаяние“.

В Четвъртата Неделя на Великия Пост зрителите ще имат възможност да си припомнят живота друг съвременен подвижник на благочестието и бележит йерарх на Руската православна църква – митрополит Питирим Нечаев, за който ще разкаже филмът „Архиерей“.

И накрая, както преди две години, в навечерието на Празника на празниците и Тържеството на тържествата – Светлото Христово Възкресение, ще завършим с още един светъл пример на християнска любов и святост – епископ Лонгин Жар, приемен баща на вече над 500 деца, за 20 години съградил и осветил 20 олтара, и игумен на великолепния манастир „Възнесение Господне“ в Банчини, Украйна. Прекрасният разказ, посветен на неговото дело, започнат от филма Форпост, ще продължи във втората част на продукцията, която носи названието „Буковина под защитата на любовта„.

Дните на Православното кино ще се състоят всяка сряда, започвайки от 04.03.2015 до 01.04.2015, от 18:00 в параклиса „Въведение Богородично“ на новата катедрала в центъра на град Ловеч. Входът е свободен.

Заедно с кинопрожекциите продължават и беседите от курса по православна идиология и тълкувание на апостолските послания, които са в обичайното време от 18:00 във вторник. Всяка втора седмица лекциите се водят от Ловчански митрополит Гавриил, който лично ще присъства и на Дните на Православното кино, като зрителите и слушателите ще имат възможност да се обръщат към него с въпросите, които ги интересуват.