Днес се навършват 138 години от Освобождението на София

С благодарствен молебен, камбанен звън и литийно шествие днес ще бъде отбелязана 138-та годишнина от Освобождението на София, предаде „Дарик“. В този ден през 1878 г. под предводителството на ген. Йосиф Владимирович Гурко руските войски освобождават града от турско иго.

От 10.00 ч. в църквата „Света Неделя” ще се проведе благодарствен молебен. В този храм и при личното присъствие на генерал Гурко преди 138 години се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града.

От 10.30 ч. от храма ще тръгне литийно шествие, което ще стигне до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец. Празнично ще бият камбаните на централните софийски храмове.

От 11.00 ч. ще има празнична програма пред Паметника на Българския опълченец с участието на актрисата Красимира Кузманова, ансамбъл „Аноним” в съпровод на медно-духови инструменти и солово изпълнение на обичани патриотични песни. Участие ще вземат Националната гвардейска част и Софийското дружество „Традиция”.