Днес руснаците празнуват Деня на Русия

Днес руснаците отбелязват един от главните си празници – Деня на Русия. Той се чества ежегодно на 12 юни поради две причини – на тази дата през 1990г. Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация приема Декларация за суверенитета на Русия; на тази дата през 1991г. се провеждат първите демократични избори за президент на РФ.

С указа на президента на Русия Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет.

През 2001 г. празникът получава сегашното си название и става национален празник на Русия.

По традиция той се отбелязва с масови народни разходки, спортни мероприятия и концерти. Над сто мероприятия са планирани тази година в Москва в чест на Деня на Русия. Днес в града ще се проведат театрални и литературни фестивали, кинопрожекции и спортни мероприятия, концерти и фойерверки, предаде ТАСС.

Тържествата започнаха рано тази сутрин с раздаването на лентички в цветовете на руското знаме и с изпълняването на националния химн на РФ в градските паркове. „Гвоздеят“ на празничната програма ще бъде грандиозен концерт на Червения площад.

Зрителите ги очаква невероятна атмосфера на сплотеност и грандиозен музикален празник, в който ще участват най-добрите и любими артисти на страната, съобщават организаторите. 2016 г. е обявена за Година на Киното в Русия и това също ще придаде на празника специална атмосфера.

Над 300 доброволци ще раздават лентички и други празнични сувенири в цветовете на руското знаме по улиците и парковете на Москва.

Празнични мероприятия в чест на Деня на Русия ще започнат в 19 градски парка в руската столица на обяд, където в летните кинотеатри ще бъде прожектиран филмът „Шампиони“ – пет истории за победите на руски спортисти.

В парка „Горки“ ще се проведе шестчасов музикален маратон на Държавния духов оркестър на Русия, който смята да установи рекорд по продължителност на концерта за Книгата на Гинес. В продължение на шест часа музикантите ще радват слушателите с популярни класически композиции в оригинална аранжировка, знаменити маршове, валсове, песни за Москва и музика от известни руски филми.

Още една традиция, характерна за Деня на Русия, е ежегодната церемония по връчване на Държавните премии на Руската федерация в областта на науката и технологиите, литературата и изкуството и хуманитарната дейност.

Традиционно на този ден президентът на Руската Федерация Владимир Путин ще връчи в Кремъл Държавните премии за 2016 година за изключителни постижения в областта на науката и технологиите, литературата и изкуствата, а също и в областта на хуманитарната дейност.

Денят на Русия ще завърши с празнични фойерверки на Червения площад.