Днес празнуваме Ивановден

Православната църква почита днес свети Йоан Кръстител – последния старозаветен пророк, кръстителя на Иисус. Празникът, известен като Ивановден, е един от най-тачените в България.

Според статистиката Иван е второто по популярност мъжко име у нас, Иванка също е второто най-разпространено име сред жените.

Ритуалите на 7 януари са в чест на Свети Йоан Кръстител. Според българските традиции на този ден се къпят обредно за здраве младоженците, сключили брак преди една година. Кумът ги пръска с вода, а след това всички му гостуват. Младото семейство носи в дар вино, кравай, месо. На Ивановден коледарите водят своя „цар“ на чешмата и го окъпват, а той ги гощава. На трапезата се слагат: варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле и др. Именниците също приемат гости.
В някои краища на България всяка година на този ден още от сутринта младите мъже изчесват конете си. Подрязват опашките им и оплитат по една дебела плитка, като в горния край връзват голям красив пискюл, направен от червена и бяла вълнена прежда.
На челото на коня връзват по три малки пискюла. Поставят им нови юзди, украсени с висулки от разноцветни мъниста, Мятат на гърбовете на конете нови седла. Напетите и пременени мъже яхват празнично украсените коне и препускат из града.
Други весели компании се возят с шейни с по два коня – от единия до другия край на града. Всеки иска да се повози на Ивановден, защото е за здраве.

Водата играе главна роля в прогонването на лошите сили по това време на година, за което явно не е бил достатъчен един ден. Затова и 5, 6, 7 и 8 януари се празнуват един след друг, обединени от водните обредите. В случая народното вярване е свързало църковния обряд за кръщаване на водата, който има евангелски произход, както и с древния култ към водата и вярата в нейните особени качества.

Много важен аспект от традициите Ивановденските обичаи и ритуали е появата в ранно утро на маскирани и предрешени мъже с маски, които преминавайки от дом на дом, по-специално в северна България, но като цяло в цялата страна, със своите игри, музика и ритуали донасят разнообразие. Има радост и сигнал, че е време студът и снегът да дадат място на първите пролетни лъчения и цялостното преминаване на Българската земя към ново начало. Кукерските игри и ритуали са индивидуални за всеки район, но като цяло целта им е да прогонят злите сили(били те и застояло тримесечно зимно настроение) и да да донесат здраве и берекет за предстоящата година.

Имен ден празнуват : Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Ива, Инна, Йоана, Йоанна, Иванета, Ивелин, Ивелина, Ивайла, Ивет, Ивета, Ивон, Ивона, Ивалин, Ивалина, Иванина, Ивая, Ванина, Ваньо, Ваня, Калоян, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана, Жанет.