Днес отбелязваме международния ден на руския език

Днес отбелязваме международния ден на руския език. Датата на честването на този празник не е избрана случайно – именно на 6 юни 1799 година в Москва е роден великият руски поет Александър Пушкин, признат за основател на съвременния руски литературен език.

Празникът се провежда по егидата на ООН, тъй като руският език е в десетката на най-разпространените на планетата и е един от 6-те работни езици на ООН.

През 2011 г. заемащият тогава поста президент на Русия Дмитрий Медведев подписва декларация, според която 6 юни е обявен за официален ден на руския език. В декларацията се посочва, че тази дата е паметна, „за запазването, поддържането и развитието на руския език като национална гордост за народите на Руската федерация, като средство за международна комуникация и като неразделна част от културното и духовно наследство на световната цивилизация“.

Ежегодно тази дата в Руската федерация се чества като Пушкинов фестивал на поезията и привлича вниманието на обществеността, съпровождан от буйни и ярки тържества. Пушкиновият ден в Русия се отбелязва във всички градове на страната.

В много страни на този ден се провеждат тематични изложби, концерти на славянска народна музика, лекции и уроци по руски език.