Днес Далечната авиация на Русия чества 100 години

Далечната авиация (ДА) на Русия чества днес 100-годишнината от създаването си, съобщи телевизия „Звезда”. На 23 декември 1914 година император Николай Втори издава указ за формиране в руската армия на първата ескадра четиримоторни въздушни кораби „Иля Муромец”, положила начало на тежката бомбардировъчна авиация не само в Русия, но и в света.

В периода на Първата световна война руските бомбардировачи са извършили няколко стотин полета, а през 1917 г. ескадрата е включила още двадесет изтребителя.

Декретът на Съвета на Народните Комисари, приет на 22 март 1918 г., утвърждава създаването на Северната група на въздушните кораби „Иля Муромец”, като с това се поставя началото на нов етап в развитието на Далечната авиация.

По-късно във въоръжението й е приет бомбардировачът ТБ-3, проектиран под ръководството на Туполев, а след това и самолетите ДБ-3 (след модернизацията ДБ-3Ф и Ил-4), конструирани в КБ Илюшин.

В годините на Великата Отечествена война далечната бомбардировъчна авиация на Червената армия, състояща се от пет авиокорпуса, три авиодивизии и отделен авиационен полк (съставен от около 1500 самолета и почти 1000 екипажа), е изпълнила повече от 22о хил. бойни полета.

Днес във въоръжение на Далечната авиация стоят стратегическите бомбардировачи Ту-160, Ту-95МС, бомбардировачите Ту-22М3, самолетите за зареждане на гориво Ил-78, специалните самолети Ан-30б, транспортните Ан-12, Ан-26, вертолетите Ми-8 и Ми-26. През тази година в авиационните части на ДА постъпиха модернизирани самолети от всички типове, както и авиационни двигатели.