Дмитрий Шостакович: «Най-скъпото в човека е добротата, любовта, съвестта»

Преди 110 години в Санкт-Петербург се ражда Дмитрий Шостакович.

Бащата е инженер-химик, увличащ се от музиката. Майката е надарена пианистка.  През 1923 година Шостакович завършва консерваторията като пианист, а през 1925 – като композитор.  Дипломната му работа е Първата симфония, която поставя началото на световната му известност. Съчиненията на Шостакович са хроника на епохата, съвсем конкретна, тази, в която му се паднало да живее.   Той едновременно е бил преследван и официален композитор.  Него са го възнасяли, обсипвали са го с награди и ордени,  уволнявали са го, забранявали са да се изпълнява негови музика и спектакли.  Много от неговата личност е  останало загадка.

Леди Макбет Мценского уезда

През  1934 година в Ленинград и Москва е била поставена операта на Шостакович по  повестта на  Лесков „Леди Макбет Мценского уезда“ под название „Катерина Измайлова“, която е била разкритикувана, след което повечето от произведенията на композитора, написани до 1936 година практически са изчезнали от репертоарите на театрите.

Леди Макбет Мценского уезда

На театралната сцена „Катерина Измайлова“ се връща през 1963г., в обновена редакция. В творчеството на Шостакович тази опера, от една страна, венчае първия, юношеския етап на композитора, а от друга –  нейните най-удачни моменти до голяма степен са определили особеностите на стилистиката, към която маестрото се е придържал в бъдеще.

«Сила, способна да преодолее дори смъртта». Седмата симфония  на Шостакович

По време на Великата Отечествена война Дмитрий Шостакович до октомври 1941 година е творил в блокадния Ленинград, където е започнал работа над Седмата симфония, превърнала се в музикален паметник на войната.  През 1942 година това произведение е било изпълнено  в Голямата зала на Ленинградската филхармония и се е транслирало с високоговорители из целия обсаден град.

Седмата симфония е най-значителното произведение на Дмитрий Шостакович. По мотиви на този шедьовър са били поставяни балети, снимали са се филми, на него са посветени стихотворения и поеми, пиеси, картини. В много страни «Седьмая» е била възприета от милиони хора като директен призив за борба с фашизма.

Дмитрий Шостакович умира на 9 август 1975г. Погребан е в Новодевическото гробище в Москва.