Дирижабли с локатори за ПРО могат да се появят в Русия

Дирижабли с разположени на тях радиолокационни станции могат да бъдат използвани в системата за противоракетна отбрана на Русия. Това съобщи пред журналисти съветникът на първия вицепрезидент на „Концерна за Радиоелектронни технологии“ (КРЭТ) Владимир Михеев.

В момента се провеждат изследвания за възможността дирижаблите да се включат в противоракетна отбрана на страната, уточнява ТАСС, цитиран от fakti.bg.

Те ще следят както за изстрелването на балистични ракети, така и за тяхната траектория и ще помагат за унищожаването им при възникнала заплаха, посочи Владимир Михеев.

Безпилотни дирижабли ще пазят и северните региони на Русия. Това се очаква да стане още от 2016 година. Оборудвани с топловизори, лазерни датчици, радиолокатори и видеокамери, тези летателни апарати ще могат не само да контролират нефтените и газовите магистрали, но и да патрулират границите, да участват в издирвателни работи и да служат като ретранслатори на съобщения.

Съответните цели са залегнали в програмата „Иновационен транспорт на Севера”, която е разработена във Военно-промишлената комисия при правителството на Русия.