Любка Биаджони застава пред Оркестъра на Софийската филхармония

Оркестърът на Софийска филхармония Ви поднася една очарователна класическа програма, вплела в себе си блясъка на Италия и духа на Виена. Насладете се на едни от най-красивите творби в световното музикално творчество, както и на виртуозните солисти на Софийска филхармония.

На 18 януари под диригентство на Любка Биаджони Софийската филхармония ще  изнесе концерт в зала “България” от 17.00 часа, като ще прозвучат произведения на Йозеф Хайдн – Симфония №101 “Часовникът”,  Алесандро Марчело – Концерт за обой и струнен оркестър, ла минор оп.16 Солист: Вълчан Вълчанов – обой ,  Волфганг Амадеус Моцарт – Симфония концертанте за обой, кларинет, фагот и валдхорна, ми бемол мажор К 297 b и Антон Брукнер – Симфония No 5 си бемол мажор.

„Диригент, баронеса, майка и една от най-чаровните и силни жени с неизчерпаема енергия – Любка Биаджони. Тя обича музиката, музикантите и певците. Когато човек я гледа, не може да не живее с нея музиката. С точни диригентски и естетически красиви жестове тя анимира хор, солисти и оркестър, които дават всичко от себе си за да покажат красотата на музиката.Така човек желае една опера.”

Любка има българо-италианска кръв, родена е в Рим, учила е в Музикалната академия в София, а сега живее в семейните замъци на Гутенберг в Германия. След гимназията Любка се колебае между музиката, философията и дори иска да се посвети на мисионерство при Майка Тереза. В крайна сметка надделява любовта  към музиката, кандидатства и я приемат в Музикалната академия в София.
След дипломирането си, Любка Биаджони специализира при световно-известните диригенти – Ленард Бърнстейн,  Карл Остерайхер, Фердинанд Лайтнер, Валери Георгиев,  Густав Кун и Иля Мусин. В продължение на 3 години  асистира на  Густав Кун  из цял свят.
Носител е на първи награди от Международните конкурси за диригенти “ Виенски камерен орекстър”/ 1996/  и на  “Франко Капуана” в Сполето / 2002/.
От 20 години  концертира  из цяла Европа. Била е първи гост- диригент на Оркестър”Filarmonica Marchigana” в Италия. От 2010 е постоянен гост-диригент, а от март 2012 е диригент на  Софийската филармония.
През 2000г заедно със съпруга си  е основател на Международния музикален фестивал “Herrenchiemsee”, Германия, където  всяка година концертира и поставя опери.
Под нейно диригентство Софийската филхармония в състав Национален филхармоничен оркестър и хор е реализирала три успешни участия в този февтивал с изпълнение на  Вердиевите опери “Набуко”/ 2008/ и “Фалстаф”/ 2011/ и на операта “Ариадна на Наксос” от Рихард Щраус / 2013/

Отзиви от пресата:
“Любка Биаджони  беше една изключителна изненада. Фрапиращо беше как тя наизуст, с толкова виталност успя да  координира пет различни групи от оркестър, хор и солисти, които бяха в залата.”