Дипломатическата криза в Персийския залив ще тласне Катар към Русия

Дипломатическата криза с държавите в Персийския залив може да тласне Катар към търсене на нови икономически партньори, сред които е и Русия, пише вестник „Независимая газета“, цитирани от ИА Фокус
„Доха и Москва вече си сътрудничат в много направления, нашите страни правят взаимни инвестиции, затова аз не виждам препятствия да се създадат по-тесни отношения“, заяви пред изданието източник от Министерството на външните работи на Катар. Впрочем експертите предполагат, че конфликтът между арабските държави има локален характер и не си струва Русия да се намесва в него.
Според източника към момента в Доха „се занимават с изработването на стратегия за по-нататъшните стъпки, претеглят различните варианти“. „Действията на арабския алианс показват, че той е бил само илюзия“, подчерта източникът. Той уточни, че сред потенциалните партньори на Катар сега са Турция, Оман, а също така Иран, който стана причина за скандала.
Въпросът за потенциалното руско-катарско сближаване на фона на дипломатическата криза се повдига сред западните експерти. „Това, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства със своите съюзници извършиха такова нещо по отношение на Катар, е голяма крачка. Колкото и да е странно, но това поставя сунитски Катар по-близо до иранския лагер, а Русия е близка с Иран“, коментира Андерс Аслунд, преподавател в Джорджтаунския университет.