Джон Кери пристига днес на трето за по-малко от година посещение в Москва

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристига днес в Москва за преговори с руското ръководство. Това е третата за по-малко от година визита на държавния секретар в Русия. Предишната бе през декември 2015 г., предаде ТАСС.

В Москва Кери ще проведе преговори с външния министър Сергей Лавров, след което ще бъде приет и от руския лидер. „Държавният секретар и външният министър (Сергей Лавров) ще информират президента за контактите си. Вероятно в хода на разговора с президента ще бъде засегнат широк кръг от въпроси“, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, като уточни, че в дневния ред на срещата на първо място остава темата за Сирия и Украйна.

От Държавния департамент на САЩ съобщиха, че ще бъдат обсъдени „продължаващите се усилия на Международната група за подкрепа на Сирия (МГПС) за режима на прекратяване на бойните действия, оказването на помощ и повишаването на нивото на достъп на хуманитарната помощ, съдействието на политическия преход в Сирия, както и борбата с ИД“.

Експертите обръщат внимание на това, че посещението на държавния секретар е по едно и също време с визитата на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.