Джон Кери: САЩ искат да се върнат към нормалния диалог с Русия

САЩ биха искали да се върнат към нормалния диалог с Русия и в това отношение има прогрес. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в ексклузивно интервю на първия зам.-генерален директор на ТАСС Михаил Гусман.

„Бихме искали да се върнем към нормалния диалог, – каза Кери. – Ние имаме прогрес“. „Когато идвам тук президентът Путин любезно намира време за среща с мен и за работа, за да се опитаме да намерим решение на редица сложни проблеми“, отбеляза той.

„Предполагам, че с руския външен министър Сергей Лавров създадохме много продуктивни отношения, и можем доста ефективно да разделяме разногласията от съвместната работа“, подчерта държавният секретар на САЩ.

По думите на Кери, „съвместните усилия на САЩ и Русия за установяването на режима на прекратяване на огъня в Сирия се увенчаха с успех“. „Това е положителен резултат и възможност за нас да се върнем към по-здрави и продуктивни отношения“, убеден е той.

„Разбира се, ние много бихме искали да работим по-ефективно, – подчерта Кери. – В отношенията ни и от двете страни има дразнители, и аз предполагам, че и двете страни искат да се справим с тях“. „Но най-важното е, че всички ние в света се сблъскваме с предизвикателствата на жестокия екстремизъм. И Съединените щати, както знаете, веднага пристъпиха към действия, когато ДАЕШ започна да се разпространява на територията на Сирия и Ирак. Ние събрахме коалиция от 66 страни“, каза държавният секретар на САЩ.

„И действително, ние с удовлетворение отбелязваме, че тази екстремистка дейност безпокои и Русия и тя иска да се бори с ДАЕШ и другите екстремисти, – отбеляза Джон Кери. – По този начин, най-главното тук е да се разберем с дефинициите, да се убедим в това, че действително ефективно работим заедно без скрити намерения така, че да може колкото се може по-бързо да се унищожи ДАЕШ, да се даде отпор на жестокия екстремизъм и да се възстановят мира и стабилността в региона“.

Украинският въпрос

Джон Кери отбеляза също, че при разрешаването на кризата в Украйна отношенията между Русия и САЩ могат да се подобрят по-бързо.

„Ако можем да постигнем прогрес по украинския въпрос, то аз съм абсолютно сигурен, че ще можем да подобрим отношенията между САЩ и Русия и между целия свят и Русия значително по-бързо“, каза той.

Държавният секретар на САЩ изрази мнение, че „това ще отговаря на интересите на руския народ“. „Руският народ заслужава тези въпроси да се решават отговорно, – добави Кери. – Така, че в крайна сметка да бъдат отменени санкциите и руският народ да види икономически растеж, подобряване на качеството на живот и увеличаване на доходите – в това се състои целта ни и ние бихме искали всичко да бъде именно така“.