Деца, преборили рака, се почувстваха истински герои, но не в България, а в Москва

За втори път пътувам за Москва с деца, преборили се с рака, за участие в Световните „Игри за победители“. Не мога да опиша с думи видяното там – организация, отношение, грижа и уважение към малките герои. Тази година в игрите участваха 499 деца от 15 държави! Бориха се мъжки в състезанията, плакаха от щастие за спечелените медали и от мъка, че малко не е достигнало, за да се качат на почетната стълбичка.

Деца в инвалидни колички, с патерици, незрящи, с ампутирани крайници ... бяха равностойни участници в надпреварата под бурните овации на деца и възрастни. 650 доброволци направиха така, че децата и за миг да не се почустват тъжни или уморени! Олимпийски шампиони и световно известни личности награждаваха победителите. Федерациите по плуване, стрелба, тенис на маса, футбол, шах и лека атлетика предоставиха абсолютно реални състезателни условия. Хор Турецкий пя цял час за децата, артисти, акробати, клоуни, най-добрите руски групи …… Канал 5 на Руската телевизия беше официален медиен партньор на игрите, като новини за спортното събитие се излъчваха и по централната руска телевизия! Фотографите, най-малко 50, бяха неотлъчно при децата.

Нашите петнадесет герои завоюваха цели 17 медала и нито веднъж не пропуснаха да качат българското знаме на почетната стълбичка! „Българи-юнаци“ звучеше много често в залата. Незбравимо преживяване!

Стъпвайки на родна земя обаче се сблъсках с милата ни действителност. Въпреки разпратеното прессъобщение, нито една телевизия не дойде да посрещне малките българчета. Нямаше скандал, нямаше силикон, сватба на годината, роми ….. Имаше само сълзи от щастие в очите и гордост, които заслужаваха да бъдат видяни – от всички хора, от тези, които трябва да осигурят адекватно и модерно лечение за болните деца и най-вече от тези които в момента се борят за живота на рожбите си ……

Автор:Маргарита Каналиева-Борисова, председател на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“

http://dariknews.bg/