Децата в чужбина ще учат руски език с помощта на известни анимационни герои

Министерството на образованието и науката на Русия и Институтът по руски език „А.С.Пушкин“ разработват интерактивни образователни игри за деца и юноши, изучаващи руски език. Това съобщи за RT ректорът на института Маргарита Русецкая. Сред инициативите е и създаването на игри по мотиви от известния руски анимационен филм „Смешарики“.

Игрите ще имат и версия за мобилен телефон, което ще помогне на децата, говорещи чужд език, по-лесно да усвоят руския.

Преди дни МОН публикува документ за отпускане на финансова помощ на проекта „Руски език“. Според условията, претендентите за гранта трябва да разработят най-малко десет интерактивни игри, които да разясняват трудностите на руския език за чуждоговорящи деца.

Според Русецкая работата по една от игрите вече е пред завършване. „Като всеки технологичен продукт, играта трябва да бъде тествана, да се проверят всички настройки и затова в момента тя е налична само в бета-версия“, уточни тя.

Играта представлява „виртуален 3D-свят на руския език“ и се предлага под формата на куест. В началото детето може да провери нивото си на владеене на руския език, след което да избере интересуващата го програма: езикознание, литературознание или, например, култура.

В сценария на голямата интерактивна игра са вградени около 30 по-малки игри, разбити по степен на сложност и интереси, поясни Русецкая.

В куест играта, насочена към популяризирането на руския език сред подрастващите зад граница, ще бъдат използвани персонажи от съветски и руски анимационни филми: Чебурашка, Заекът и Вълкът от „Ну, погоди!“, Маша и Мечокът.

Представянето на играта ще се състои на 21 февруари. Датата не е избрана случайно: на този ден се отбелязва Международният ден на руския език.

Паралелно с това Институтът по руски език работи над още една игрова образователна платформа – „Школа по руски език за чужденци чрез анимационни филми“. Тя предлага цял курс от отделни уроци, където в ролята на учители влизат „смешариките“ Лосяш, Совуня, Ежик и други.

„Избрахме „Смешарики“ като най-разпознаваемото филмче по света за първите уроци по руски. В тази игра ще бъдат вмъкнати фрагменти от анимационния филм, които ще помогнат на децата за правилното разбиране на речевите похвати и идиоми и за обогатяване на речниковия им запас“, обясни Русецкая.

Тя подчерта, че с конкретната разработка на курса се занимава самата компания „Смешарики“, а Институтът „Пушкин“ изпълнява ролята на консултант.

Ръководителят на проекта „Голямата диктовка“ Олга Ребковец смята, че подобни разработки имат бъдеще.

„Като координатор на акцията („Голямата диктовка“, RT), която се опитва чрез едно образователно-развлекателно събитие да привлече вниманието към руския език и грамотност, мога да кажа, че обучението чрез развлечение и игри е по-ефективно от всякакви центрове и кръжоци“, заяви експертът.

Ребковец добави, че използването на новите технологии и методите на електронните игри изглежда многообещаващо.