Десет държави искат отстраняване на Русия от Олимпиадата

Десет държави поискаха отстраняването на Русия от олимпийските игри в Рио де Жанейро заради нарушаването на антидопинговите правила, съобщи „Ню Йорк таймс“.

Сред тях са САЩ, Германия, Испания, Япония, Швейцария и Канада и др. Те се позовават на доклада на независимото разследване на международната антидопингова агенция, който трябва да бъде публикуван на 18 юли. Основен източник на информация в него е Григорий Родченков, бивш ръководител на Московския антидопингов център. „Независимото разследване доказа шокиращата картина на система, ,,при която властите поощряват вземането на допинг и се месят в работата на антидопинговите процеси“, пише в писмото.

Руският министър на спорта Виталий Мутко заяви, че искането е преждевременно и е доказателство за натиска, оказван от САЩ върху МОК. „Сценарият е ясен. Ще издържи ли МОК на натиска? Не знам. Ако има някакви проблеми, сме готови да ги отстраним. Но да пишеш доклади въз основа на показания на хора, които сами са лъгали, е непонятно“, каза той, цитиран от Р-Спорт.