Десетте най-стари градове на Подмосковието – Звенигород

На 30 километра западно от Москва, на левия бряг на Москва река, се намира неголямо градче – Звенигород. От различни ъгълчета на Русия, а също и от други страни, ежегодно пристигат тук туристи, за да посетят знаменитите забележителности на града. Името на града е свързано с камбанния звън, чрез който жителите на града известявали Москва за съществуваща опасност. И днес може да се чуе този звън от съхранилите се старинни храмове. Звенигород e основан в средата на 12 век. По една от версиите, основател на Москва и Звенигород е княз Юри Дългоруки.

Успенският Събор е едно от най-древните съоръжения на града, построен между 1396 и 1399. В събора са се съхранили стенописи от началото на XV век, приписвани на Андрей Рубльов и Даниил Чорни. Съборът е включен в обектите, влизащи в Световното наследство на ЮНЕСКО.

Саввино-Сторожевский монастырь, Звенигород

Безусловно, главната забележителност на   Звенигород е известният далече зад неговите стени Саввино-Сторожевски манастир – най-древният в цялото Подмосковие. Обширният манастирски комплекс е разположен на високия бряг на Москва река, на планината Сторожа.

В монастыре

Манастирът е основан през 1398 година от монаха Сава, ученик на Серги Радонежски

НА ТЕРИТОРИЯТА НА МАНАСТИРА СЕ НАМИРАТ:

Саввино-Сторожевский монастырь. Собор Рождества Пресвятой Богородицы, Звенигород

 Съборът Рождество Богородично от началото на 15 век.

 Съборът Рождество Богородично е уникален паметник на монументалната живопис от   XV–XX век. Съхранилите се фрагменти принадлежат на живописците от кръга на Андрей Рубльов.

 

Саввино-Сторожевский монастырь. Надвратная церковь Троицы Живоначальной, Звенигород

Църквата Света троица, построена между 1651 и 1652.

 Саввино-Сторожевский монастырь. Звонница с церковью Сергия Радонежского, Звенигород

Камбанарията от църквата Сергий Радонежски , построена между 1652 и 1654

 Саввино-Сторожевский монастырь. Церковь Спаса Преображения, Звенигород

                                                       Спасо- Преображенската  църква, построена през 1693г.

 Саввино-Сторожевский монастырь. Церковь Алексия, человека Божия, Звенигород

Църквата на Алексий, Божият човек, построена през 1883

 До наши дни са се запазили и древните крепостни стени с кули, дворецът на цар Алексей Михайлович и палатите на неговата съпруга – царица Мария Милославска.

Прекъснатата любов

В района на Звенигород има не само свети места, но и мистични. Това е мястото на прекъснатата   любов, което се намира между селата Рязан и Троицкое. Една от легендите разказва, че през XIX век двама млади  се влюбили, но съсловното различие (момичето било от по-нисш знатен род) не им позволявало да бъдат заедно -родителите на момчето не разрешавали брак.   Влюбените се решили на отчаяна постъпка – да се хвърлят в реката.   Момчето, водено от чувствата си се хвърлило в реката, а момичето останало на брега и се върнало вкъщи. В наши дни младоженците след бракосъчетанието   идват на мястото на прекъснатата любов.

Най-известният лекар в града

През лятото на 1884 година, веднага след завършване на   Московския университет, в Звенигород пристигнал   Антон Павлович Чехов. Той бил лекар в малката местна болница. Близо до Малиновото дере се намира домът, в който Чехов е живял – «домик Чехова».

Самият Чехов споделил в едно от писмата си, че в Звенигород е намерил маса „ белетристичен материал“. Чехов започнал да пише своите разкази и тук е била замислена знаменитата   «Палата № 6».

В Звенигород е родена известната съветска актриса Любов Орлова. Легендата на съветското кино произхожда от древен аристократичен род. Нейният прадядо Григорий Орлов е бил фаворит на Екатерина II.

 

Мемориален комплекс на загиналите при отбраната на Звенигород   воини от 5 Армия и жители на Звенигород.

http://www.mochaloff.ru/zvenigorod/

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Desyatka-starejshih-gorodov-Podmoskov%27ya-20464