Десантчици от Русия, Беларус и Сърбия ще проведат учения по предотвратяване на безредици

По време на ученията „Славянско братство – 2015“ край Новоросийск десантчици от Русия, Беларус и Сърбия ще проведат съвместна спецоперация по предотвратяване на безредици в условна страна, съобщи в понеделник пред журналисти командващият ВДВ на РФ генерал-полковник Владимир Шаманов.

Маневрите ще се проведат на полигона Раевский в периода от 2-ри до 5-ти септември. Както уточни генералът, тяхната цел ще бъде „подготовката и използването на съвместна групировка в специална операция по откриване и унищожаване на център за подготовка на незаконни въоръжени формирования“.

„В хода на ученията ще бъде широко използвано несмъртоносно оръжие в качеството на първа фаза от спецоперацията по предотвратяване на безредици и нагнетяване на обстановката с елементи на „антимайдан“ в условна страна“, подчерта Шаманов.

Според сценария на ученията, разказа още командващият, антиправителствените елементи и въоръжените формирования се опитват чрез провокации и терористични актове да дестабилизират обстановката в условната държава. Затова командването на съвместната групировка приема решение за подготовка и провеждане на съвместни антитерористични действия, поясни той.

От страна на Русия в ученията ще участва усиленият батальон на 7-ма гвардейска десантно-щурмова дивизия. Сърбия и Беларус ще бъдат представени съответно от отделна десантна рота и две роти от силите за специални операции. При това, сръбските десантчици ще използват руска екипировка и оръжие.

„Общо са задействани над 700 военнослужещи, 20 самолета и вертолета от ВКС на Русия, 100 единици техника, в това число и беларуска“, уточни генералът. Общото ръководство чрез маневри ще осъществява самият Шаманов, а непосредственото – командирът на 7-ма дивизия полковник Роман Бреус.