Депутат от Бундестага призова за разпускане на НАТО и нов алианс с Русия

НАТО трябва да се разпусне и на негово място да бъде създадена нова „колективна система за сигурност с участието на Русия“, призова лидерът на Лявата партия в Германия Сара Вагенкнехт по повод изказването на Доналд Тръмп за „остарелия НАТО“, съобщава RT , като цитира германския Die Zeit.

Както подчертава немското издание, самата Вагенкнехт е съгласна с критиките на новоизбрания президент на САЩ по адрес на НАТО. По думите ѝ Тръмп „безмилостно е посочил грешките и пропуските на германското правителство“.

Изданието припомня думите на Доналд Тръмп, който каза преди ден, че „Северноатлантическият алианс в сегашния си вид е остарял“ и разкритикува недостатъчното финансиране на Алианса от страна на европейските членове. Властите в Германия реагираха сдържано на изявлението на Тръмп, посочвайки, че след официалното му встъпване в длъжност, Берлин „ще си сътрудничи тясно с новото правителство на САЩ“.

Според външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайеробаче изявлението на Тръмп е предизвикало „объркване“ вътре в НАТО, тъй като думите му „са в противоречие с тези на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис“. Независимо от това в НАТО се надяват, че бъдещият американски президент „ще потвърди ангажиментите на страната си към Алианса“, подчерта Щайнмайер.