Депутат от Бундестага: НАТО прави всичко за проваляне на Минските споразумения

Според члена на Бундестага на ФРГ Хайке Гензел, маневрите на НАТО в Източна Европа и особено в Украйна обезсмислят Минските договорености, насочени към мирно регулиране на ситуацията в страната, пише сайтът Telepolis.

Депутатското питане на Гензел е залегнало в основата на протеста на фракцията Лява партия. Депутатите са възмутени от провокационните учения на Алианса с военнослужещи от Бундесвера.

Става дума преди всичко за ученията Rapid Trident недалеч от Лвов и See Breeze в акваторията на Черно море. В Rapid Trident, чието начало е планирано за 20 юли, ще участват 1800 военни от 18 страни – значително повече, отколкото преди година, когато участваха 1200 души. See Breeze ще го проведат войски от Украйна и САЩ.

Освен това, Бундесверът изпраща 4400 военни за участие в 16 учения на НАТО в Полша и страните от Балтика.

На фона на въоръжения конфликт „ученията в Украйна са част от политиката на НАТО по ескалация на ситуацията, което е много опасно” – отбелязва Гензел.

„Ние не укрепваме доверието с Русия, а само разрушаваме Минските споразумения за мирното регулиране в Украйна” – добавя той, като обръща внимание, че тази година Москва изобщо не реагира на ученията на НАТО.

Федералното правителство в отговор на протестите на депутатите е заявило, че увеличеното военно присъствие в Източна Европа е „отговор на изменената обстановка със сигурността в Европа и с необходимостта да бъдат успокоени източните съюзници” – съобщава Telepolis./БЛИЦ