Депутатът Сергей Гаврилов: В Русия няма българофобия, разделят ни изкуствено

Между чука и наковалнята сме – Западът отказва да защитава християнските ценности, от Близкия изток настъпва радикален ислям. Политици с различни убеждения са русофили и това е белег за зрялост на гражданското общество в България, казва депутатът от Държавната дума в Русия Сергей Гаврилов в интервю за 24 часа 

– Г-н Гаврилов, бяхте гост на Общото събрание на Национално движение “Русофили”. Откога контактувате с тях и как Русия оценява дейността им?

– Национално движение “Русофили” е силна и много развита патриотична организация. Тя е пример за гражданската и демократичната зрялост на българското общество. Русофилите не са част от правителството, не са партия, нямат финансиране от крупни корпорации и американски фондации например. Те са самостоятелни и развиват българското гражданско общество. И това е не само мое мнение, но и на институциите в Русия. Силно патриотична православна организация. Добрите чувства между българския и руския народ са подложени на сериозни изпитания след разпада на източния блок, но националното движение ги съхранява. За тях ние сме естествени съюзници.

– Упрекват ги, че застават на страната на Русия за сметка на Западна Европа.

– Не, те защитават своите ценности и ценностите на обществото, в което живеят – цивилизационния избор на България, православието, социалната справедливост, правото да работиш свободно, да учиш, да бъдеш толерантен. Много е опасно, когато под права на човека се разбират тоталитаризмът и глобализмът. Такова движение няма в Източна Европа и славянския свят. България е независима държава и ние имаме интерес това да е така Това и? позволява и да съхрани равноправието. Българите сте наш братски народ, в това няма съмнение. И санкциите срещу Русия са вредни и за България.

– В движението има хора с различни политически убеждения – и леви, и десни, и центристи. Как възприемате това?

– С радост. За нас това е много важно, защото е обединяващо начало. Ръководството на България е принудено да замрази икономическите отношения с Русия, но ние сме свързани с обща култура, с езика, вярата, промишлеността, транспорта. И БСП, и ГЕРБ, и патриотите осъзнават, че връзките с нас са в интерес на българския народ, и гражданското общество ги подкрепя. Движението на русофилите има огромен принос за изучаването на руския език в българските училища и детски градини, за възстановяването на паметниците на общата ни история, организира фестивали, концерти. Така не само съхраняват общата ни култура, но и я обогатяват. Русофилите в България имат и стратегическо значение. Ние, Русия и България, сме между чука и наковалнята На Запад се изгражда тоталитарно общество, което вече не подкрепя християнските ценности. От изток настъпват радикалният ислям и тероризмът. Добрите отношения между нашите две държави – самостоятелни, но единни, са шанс за спасението на православната цивилизация. В противен случай има голяма опасност след 50 г. за България да се говори само в учебниците.

– Русия работи и за солидарност между християните и мюсюлманите в Сирия. Вие сте един от политиците, които често посещават тази размирна страна. Защо?

– Да, ние сме за солидарност между традиционните религии. Руският патриарх и водачът на мюсюлманите в Сирия също си сътрудничат. Русия е в Сирия не само с армията си. Развиваме там широка хуманитарна дейност, възстановяваме разрушените от терористите християнски храмове Ако в Сирия няма християни, тя ще бъде завладяна от ислямистите. Ако се справим с тероризма в Близкия изток, ще спасим християнството, но това не може да стане само с оръжие. Бил съм в Сирия, в Иран, в Ирак, там ИДИЛ действа със своя армия, полиция, съвременно оръжие, офицери. Жестоки са към светската армия. В същото време там има християни, които са подложени на терор като във времената на фашизма. Но истината е, че нямаше да има тероризъм, ако САЩ и други западни държави не се бяха намесили в региона с финансиране на групировки против легитимната, макар и авторитарна, власт там. Хора, които са учили на Запад с тяхна подкрепа, после се радикализираха и станаха офицери на ИДИЛ. А сега Европа се отказа да подкрепя християнството и се занимава само с борба против крайните радикални течения. Ватиканът се включва понякога с хуманитарна помощ, на която ние много държим. Истината е, че 10 милиона християни знаят, че ще бъдат унищожени – в Ирак, в Сирия, после в Иран. Там повечето хора бяха християни. С нашествието на бежанците в Европа сме на границата на голяма война. Мисля, че вместо военни в Сирия трябва да се изпращат граждански организации, които да и? помогнат да възстанови толерантността между християнството и традиционния ислям, а с това и политическата структура. Сега военните вършат хуманитарни дейности, чистят градовете, но това не е тяхна работа. Русия и Сирия са близки, защото както у нас, така и там векове християни и мюсюлмани са живели в мир. И не само Русия, но и България може да се включи в този процес.

– Защо според вас антируската пропаганда е толкова силна в България, при положение, че 75% от хората се определят като русофили според официално изследване на НСИ?

– Защото американците искат да воюват с руснаците до последния българин (Перифраза на известния афоризъм “Америка ще воюва с Европа до последния европеец” – бел. авт.). Съвременната история показва, че с пари могат да се купуват държавни елити. А русофобията не е присъща за българите. В Русия пък българофобия няма. Тя е 0%. След разпада на СССР страните в ЕС и САЩ разделиха България и Русия. Създават разкол, Европа е разделена на две части по оста от Прибалтика до Черно море, за да се отделят старите европейски държави от Русия. Този коридор се държи под американски контрол чрез Полша и пречи на диалога между славянските страни, които имат обща култура. Ето, България е в режим на санкции срещу Русия и не може да продавате продукцията си у нас. Това е позор. Русия има търговски оборот от милиарди и други държави се възползват от това. Иначе има разбиране, доверие, опит назад във времето. България и Русия са естествени партньори – геополитически, по линия на религията, на културата. Ако ръководителите на България проявят характер, това ще се промени. Но сега, за съжаление, имаме по-добри контакти с Турция, отколкото с България, а сме воювали с тях във времето назад.

– Включително и в Руско-турската освободителна война. След няколко месеца се навършват 140 г. от края и?

– Да, и по този повод трябва да се замислим. И да разберем, че трябва да пренесем в бъдещето това, което вече сме постигнали в миналото в областта на културата, икономиката, православието. Това е повод българският народ да помисли за историята и за това на кого може да се довери и с кого да тръгне във военен блок.

Визитка

* Роден на 27 януари 1966 г. в Тула * Завършил Московския държавен университет през 1989 г. * През 2002 г. се дипломира и по право в Руската академия по публична администрация към президента на Руската федерация * Кандидат е на икономическите науки * Работил във финансови институции * Член е на комунистическата партия на Руската федерация * От 2007 е депутат в Държавната дума с 3 мандата * Председател на комитета за развитие на гражданското общество в Държавната дума * Женен, с 4 деца