Денят на кръщението на Русия

Празникът е  в чест на един от най-важните етапи в историята на Русия – приемането на християнството като държавна религия през 988г.

На 1-ви юни 2010, руският президент Дмитрий Медведев одобри допълненията във Федералния закон „За дните на воинската слава и паметните дати на Русия.“ В списъка на паметните дати се появи Денят на кръщението на Русия. Предложението да се даде статут на официален празник  на това историческо събитие, бе отправено от Руската православна църква.

За денят на празника бе избран  28 юли – на този ден се отбелязва  паметта на княз Владимир, известен също като Владимир Красное Солнышко. Владимир бил внук на великата княкиня Олга, която беше покръстена в Константинопол и възпитаваше децата си с любов и уважение към християнската вяра.

Днес в Деня на кръщението на Рус, на тържествената служба в катедралата на Христос Спасителя, патриарха на Русия Кирил,  проведе специална молитва за мир в Украйна.  По време на литургията заедно с патриарха се помолиха  няколко хиляди души, присъстващи на службата.

Тази година се прекъсна ежегодната традицията на   патриархалното богослужение в Киев.