Откриха мемориален комплекс на съветски летци в Бяла Слатина

Вечният огън в памет на героите бе запален от кмета на Бяла Слатина Иво Цветков и съветника към посолството на РФ в България Кирил Ринза, съобщи в неделя (8 май) ТАСС.

Мемориалният комплекс, посветен на съветските летци, бе тържествено открит в Бяла Слатина в навечерието на Деня на Победата. В празничното събитие взеха участие представители на посолството на РФ във България, ръководители на местните органи на властта, политически и обществени дейци, както и местни жители.

„Този паметник във вид на перка вече в продължение на десетки години е символ на града. Всяка година идваме тук, за да почетем паметта на освободителите на България, на всички загинали през годините на Втората световна война, разказа пред ТАСС председателят на движението на русофилите в Бяла Слатина Цветомир Волков. Строителството на този комплекс започва през 70-е години, едновременно с парка, посветен на Българо-съветската дружба, именно тогава тук са препогребани останките на съветските летци, загинали в този район в края на Великата Отечествена война. В нашия град е бил разположен 681-и авиационен полк, а момчетата, погребани тук, са загинали по време на разузнавателен полет. При завръщане в базата те попадат в гъста мъгла, губят ориентация и самолетът им се разлива в планината“.

„С годините мемориалът започна да се разрушава, но в края на миналата година, с финансовата и организационна подкрепа на руското посолство в България, започна възстановяване на паметника. Първо бяха поставени основите му и на 15 януари 2016 година тук с военни почести препогребахме останките на летците. Сега, преди Деня на Победата, възстановяването на паметника е завършено изцяло“, съобщи Вълков.

На мемориала е поставена паметна плоча с имената на членовете на екипажа на падналия бомбардировач – лейтенант Борис Плеханов, командир, младши лейтенант Иван Шкапин, щурман, старши сержант Михаил Степанов, автомеханик, сержант Алексей Гопишко, радист и редник Иван Казаков.

Вечен огън в памет на загиналите

Вечният огън в памет на героите бе запален от кмета на Бяла Слатина Иво Цветков и съветника към посолството на РФ в България Кирил Ринза. „9 май е изключителен празник на историческата победа. Подвигът от този ден е неизмерим и неподвластен на времето, защото в историята на човечеството той означава края на една от най- мрачните страници. 9 май събира заедно смелостта и героизма, силата на духа, всички ние не трябва да забравяме високата цена на нашата днешна свобода, трябва да отдадем почит на загиналите за нашия живот днес“, каза кметът на града.

„Символично е, че в деня на празнуването на Великата Победа над фашистка Германия в град Бяла Слатина, отново, до паметника на съветските воини, паднали в борбата с фашизма, бе запален Вечният огън. Нека този Вечен огън бъде символ на нашата обща борба, борбата на руския и българския народи срещу фашистката чума, борбата за освобождението на всички народи в Европа. И нека този Вечен огън напомня на младите поколения, че руснаците и българите неведнъж са се сражавали срещу общ враг. Те са дали живота си за нашето бъдеще, за бъдещето на децата ни“, подчерта Ринза.

Пред мемориала бяха поднесени венци и цветя.

В Деня на Победата – 9 май – в София ще се проведе акцията „Безсмъртният полк“. Паметните церемонии по полагане на венци и цветя ще се проведат пред паметниците на съветските воини в българската столица и други градове в страната.

Източник: БГНЕС

http://bulgarski.pogled.info/news/73678/Otkriha-memorialen-kompleks-na-savetski-lettsi-v-Byala-Slatina

Честване пред паметника „Перката“, Бяла Слатина.

https://www.youtube.com/watch?v=BHP8eSvTvRg