Денят на Русия събра елита на България

Денят на Русия, 12 юни събра стотици гости в посолството на страната в София. На тази дата през 1992-ра, със заповед на Върховния съвет на Русия, е приета Декларация за държавен суверенитет на Руската федерация. От тогава този ден е национален празник на страната и се отбелязва типично по руски – с великолепията и разнообразието на местната кухня, с концерти и фойерверки.

Затова просторната зала за приеми в посолството в София отвори врати за елита на българския бизнес, културните дейци, депутатите, политиците и дипломатическия корпус. Вицепрезидента Илияна  Йотова,  зам.-министър председател и министър на отбраната Kрасимир Каракачанов, министър на енергетиката Tеменужка Петкова,  депутатът Волен Сидеров, бизнесменът Евгени Банев, продуцент и автор на руския формат „Подмосковние вечера“ Наско Лазаров,   Магдалена Ташева  бяха гости на приема.

За доброто настроение на празника спомогна  и концерта на вокално-инструментален  ансамбъл “Бис-Квит”, който изпълни аранжименти на популярни руски и чуждестранни мелодии на народни инструменти.  В залата  звучеше “Италианска полка” от Рахманинов и “Баркарола» от П.Чайковски, руската народна песня «Валенки» ,  българската «Катерино моме» и разбира се обичаните  «Калинка» и «Смуглянка». Присъстващите на тържеството имаха възможност да се насладят на традиционните  руски ястия и питиета.