Денят на Русия се отбелязва не само на територията на страната, но и зад граница

Денят на Русия, един от главните руски празници, се отбелязва на 12 юни на територията на цялата страна, в това число и в Крим и Севастопол, както и зад граница, съобщава РИА Новости.

Денят на Русия е един от новите руски празници. Отбелязва се ежегодно на 12 юни поради две причини – на тази дата през 1990г. Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация приема Декларация за суверенитета на Русия; на тази дата през 1991г. се провеждат първите демократични избори за президент на Русия.

С указа на президента на Русия Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет.
През 2001 г. празникът получава сегашното си название и става национален празник на Русия.

Празникът традиционно се отбелязва с масови народни разходки, спортни мероприятия и концерти.
Над 1,3 милиона руснаци планират да прекарат празника в места за масов отдих. За тях е запланирано провеждането на 1550 различни масови мероприятия.

Над 20 празнични мероприятия се провеждат в Москва. Най-главното сред тях е концертът „Млада Русия” тази вечер на Червения площад. Пред 30 хилядната публика ще пеят звезди на руската естрада и популярни ансамбли. Музикалното шоу ще продължи 5 часа и ще завърши с празнични фойерверки.

По обяд близо до Червения площад на жителите на Москва бе представен шедьовър на кулинарното изкуство – сладкиш с ябълково-вишнев пълнеж с размер 2 на 1,5 метра. Той бе нарязан на много парчета и бяха почерпени всички желаещи.

На празничните мероприятия присъстват много семейства. За децата са организирани различни фестивали и конкурси и циркови представления. Много са тематичните мероприятия. В Москва, например, много хора дойдоха на фестивалите на знамената, руския романс и класическата музика, на срещи с любими музикални изпълнители, известни и начинаещи поети.

В един от парковете на Москва се провежда фестивал на малките народи на Русия. Творчески колективи от различни региони на страната изпълняват народни танци и песни на националните си езици. Продават се предмети от декоративно-приложното изкуство, кулинари черпят гостите с местни деликатеси.
Денят на Русия през последните години стана истински масов празник, смята главният редактор на сайта за празници Calend.ru Татяна Прокофиева.

„Денят на Русия тази година започна вече 20-тата си година и несъмнено, за годините, изминали от момента на първото честване на този празник, отношението към него малко по малко се променя. Според мен, днес хората по-активно възприемат този празник именно като ден, свързан със страната. В различните руски градове на този празник цари много празнично, добро, весело настроение”.

По традиция в Деня на Русия страната поздравява лауреатите на Държавната награда за заслуги в науката, литературата и изкуството за миналата година. Награди на изявилите се руснаци връчи в Кремъл президентът на Русия Владимир Путин.

Според изискванията за сигурност, всички разрешени в Деня на Русия масови събирания и шествия се охраняват от полицията. Днес в цялата страна ще бъдат задействани общо 70 хиляди полицаи и над 9 хиляди военнослужещи от вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи на Русия.