Действията на Северна Корея заплашват Русия, заявиха от Белия дом

Действията на Северна Корея заплашват Русия“, заявиха от Белия дом, пише РИА Новости 

„Няма съмнение, че Северна Корея продължава да заплашва САЩ, нашите съюзници Япония и Южна Корея, както и техните съседи, включително Китай и Русия. Ние призоваваме всички в региона, особено Китай и Русия, да се направи всичко, което е възможно за налагане на санкции, за да се помогне по този начин за разрешаване на ситуацията и връщане на стабилността на полуострова „, каза Спайсър.

Говорителят на Белия дом добави, че президентът на САЩ Доналд Тръмп очаква да обсъди въпроса с новия лидер на Южна Корея Мун Дже Ин.

В събота вечер, Северна Корея стартира ракета от западния си бряг, която прелетя за 30 минути около 800 км и падна в Японско море, на 400 км източно от Корейския полуостров. Според Министерството на отбраната на Русия, тя не е била заплаха за сигурността на страната.

Руският президент Владимир Путин заяви, че именно такива действия от страна на Пхенян провокират развитието на конфликта в Корейския полуостров. „Нищо добро не произлиза от това“, каза Владимир Путин.

Тестването на ракети беше осъдено от Генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш. Той отбеляза, че подобни действия нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и „застрашават мира и сигурността в региона.“ Той призова Пхенян да “ съблюдава международните си задължения и да се върне към премахването на ядреното оръжие.“

Източник: standartnews.com