Двойните стандарти на Барак Обама и разпадът на западните ценности

От Александър Сивилов.

Владимир Путин е най-влиятелният човек на планетата според американското списание „Форбс”. Това се случва за втора поредна година. „Тайм” обяви, че той е и сред осемте души, от които списанието накрая избра своята личност на годината – канцлерът на свободния свят. За да разберете защо е така е достатъчно да проследите последната реч на президента на САЩ Барак Обама и да я сравните с тази на руския му колега. Усещането за някои „стилистични разлики” е основата, която кара много хора дори във Вашингтон да уважават държавния глава на Русия, въпреки че той не е олицетворението на либералните и демократичните ценности. Всъщност и двамата лидери в последно време се доближават в своите основни послания.

„Ние ще унищожим Ислямска държава и всяка организация, която се опитва да ни навреди”, заяви Обама в речта си от Овалния кабинет в Белия дом в неделя, 6 декември. „Особена опасност за нас са бойците/терористите, които са се събрали в Сирия. Сред тях има доста хора от Русия и страните от ОНД. Те получават пари и оръжия и събират сили. Ако укрепнат и победят там, неизбежно ще дойдат и при нас, да сеят страх и ненавист, да взривяват, убиват и измъчват хора. Ние сме длъжни да ги спрем и унищожим далеч от границите си”, каза Владимир Путин в обръщението си към Федералното събрание на 3 декември в Кремъл. Думите са почти еднакви, това което създава разликата са делата. САЩ провеждат „анти-терористична” операция в Сирия и Ирак от септември 2014 г. Тя беше започната от НАТО в Уелс, където по предложение на държавния секретар Джон Кери се създаде международна коалиция, която да води операциите срещу Ислямска държава. За повече от година САЩ и съюзниците им не постигнаха нищо съществено. Оказа се, че един от основните играчи в коалицията – Турция – търгува с петрола на ислямистите, а крайните купувачи вероятно са големите британски и американски компании. Държавният департамент се опита да установи как хилядите чисто нови джипове „Тойота”, които изпращат за „умерената опозиция” са попаднали в ръцете на бойците от ИДИЛ, но така и не излезе с ясно становище по въпроса. Въздушните удари, които международната коалиция нанасяше, до преди месец не бяха довели дори до съществено нарушаване на транспортните връзки сред ислямистите.

На този фон намесата на Русия в гражданската война в Сирия моментално промени съотношението на силите. Използването на силите на Башар Асад като наземна армия, както и кюрдското опълчение за няколко месеца не само спряха настъплението на Ислямска държава, но дори западните медии заговориха за отлив на поддръжници на халифата от териториите, доскоро напълно контролирани от тях. Бързите успехи на руската операция ни демонстрират една от основните черти на американската външна политика – двойните стандарти. Те прозират и в речта на президента Обама от 6 декември. Той обяви, че убийствата след масовата стрелба в Сан Бернадино са причинени от „двама души, тръгнали по тъмната пътека на радикализацията, прегърнали изкривено представяне на Исляма, което зове за война срещу Америка и Запада”. Доста завоалирано американският държавен глава спомена, че няма доказателства за връзките им с терористична организация. След това президентът веднага измести фокуса към противопоставянето в обществото. Той призова обикновените американци да не се подават на ислямофобията и да запазят разбирането си за свобода и многообразие на вероизповеданията. Свързването на масовото убийство с проблемите на тероризма и расизма, които са изключително болезнени за САЩ е съшито с бели конци.

Барак Обама се опитва да скрие неуспеха на администрацията си в една от политиките, които трябваше да проведе – ограничаването на продажбата на оръжия. Въпреки многобройните жертви на масови убийства в Съединените щати, Обама не успя да прокара забранително законодателство. Но проблемът с продажбата на оръжие в САЩ не касае само сигурността на САЩ. Президентът Обама направи едно от най-странните си заявления във връзка с борбата с глобалния тероризъм. Държавният глава на Съединените щати посочи като основна мярка срещу тероризма прокарването на закон, който да забранява на хората, включени в антитерористичния списък на американските служби, да купуват бойно оръжие. Обама призна, че неговата държава е в състояние да продаде оръжие на хората, които самата тя смята за опасни. Повечето от терористите се намират в Европа и арабските държави, така че пряката заплаха от американското оръжие няма да бъде за гражданите на САЩ.

Борбата срещу расизма и ислямофобията, която се опитва да води президентът Обама, също е обречена заради политиките, които той предлага. На фона на призивите му за продължаване на живота „такъв какъвто беше” и нормално съвместно съжителство, американският президент иска втвърдяване на визовия режим. Според данните, представени от него, проблем за сигурността на САЩ представляват хората, които са сключили брак с американски граждани и които получават статут на постоянно пребиваващи в страната. Този проблем възникна след като се разбра, че съпругата на стрелеца от Сан Бернардино е влязла в Америка по този начин. С въвеждането на такива ограничения Обама ще смачка още една от политиките, които твърдеше, че поддържа – даването на легален статут на нелегалните имигранти. Огромна част от работещите в САЩ латиноамериканци успяват да се включат в обществото единствено благодарение на тази пролука в системата, която съществуваше досега. От тук нататък затварянето на вратичката ще обрече хиляди хора на по-ниско заплащане и непрекъснат страх от депортация или репресии от страна на имиграционните власти.

Да не говорим за упреците на американската дипломация към европейските държави, които се опитват да спрат прилива на бежанци към своите територии. Обама твърди, че съчувства на сирийците и е готов да приеме хиляди в САЩ. Разликата с Европа е, че зад океана всичко е контролирано. Хората първо са проверявани, след това подбирани и чак тогава заминават за САЩ. На този фон идеята за въвеждането на визови ограничения просто допълва вече съществуващата политика на американския елит. Просто няма защо да се чудим, кога най-после българи ще пътуват до Съединените щати без визи. Отговорът е никога.

Оказва се, че върлият противник на Джордж Уокър Буш всъщност следва неговите завети. САЩ все повече се приближават към пълния контрол над обществото си.Въпреки че отрече сухопътна операция на американската армия в Сирия, речта на Барак Обама имаше по-скоро обратния ефект. Очертаването на Ислямска държава като основен противник за САЩ създава и подходящото отношение към проблема сред обикновените американци. Според проучване на CNN вече 53% от тях подкрепят изпращането на войски в Сирия. Сегашният президент се страхува от намеса в Близкия Изток, но той отваря вратата за своя наследник, който ще може лесно да убеди обществото. Претендентът на демократите Хилари Клинтън засега само се обявява за засилване на въздушните удари срещу ИДИЛ, но републиканецът Доналд Тръмп зове за пълномащабна операция и създаване на „голяма, красива зона за сигурност в Сирия”. Съответно решаването на проблемите в Близкия Изток няма е скоро.

На този фон все повече хора по целия свят виждат в руския президент един политик, който води последователна и ясна политика. Тя стъпва на конкретни принципи, които може и да не са напълно приемливи за либералните правителства, но са неизменни. Причината за растежа на влиянието на Русия не е само в стремежа на нейното ръководство да укрепи и засили руската държава, но и в двойните стандарти и безсмислената политика на либералните бюрократи, управляващи самата Америка.

 

Източник: a-specto.bg.