Две седмици остават до нова газова война

До нова газова война остават две седмици, коментира руският в. „Независимая газета”. В деня след президентските избори в Украйна, в Берлин са планирани газови преговори между Украйна, Русия и ЕС. Те ще бъдат последният шанс за компромисно решение, с което да се избегне нова газова война. Ако не бъде постигнато споразумение, „Нафтогаз“ и „Газпром“ ще се обърнат към арбитража в Стокхолм. Но това означава, че стабилността на газовите доставки за Украйна и ЕС през зимата на 2014/15 година може да се окаже застрашена.
Причина за поредния конфликт традиционно са въпросите за задлъжнялостта и цените на природния газ. Дълговете на Киев към Москва започнаха да се натрупват още по време на президентството на Виктор Янукович, чийто екип многократно обвини „Газпром“, че формира завишени цени за газа.
Ръководителят на Фонда за енергийни стратегии Дмитрий Марунич не е особено оптимистичен за резултатите от бъдещата среща: „Ние виждаме, че украинския премиер Арсений Яценюк заема твърда и безкомпромисна позиция. За сегашната ситуация може да се каже, че всичко отива към газовата война. А времето за разрешаване на ситуацията е изключително ограничено- няколко дни“.